Cizrna
Určitě jedna z nejchutnějších luštěnin. Její další jméno je římský hrách a zdá se, že byla ve starověkém Římě opravdu vážená, své latinské jméno cicer totiž získala podle rodu, ze kterého pocházel Cicero. Cizrna pochází z jihovýchodní Asie a dnes je rozšířená hlavně v oblasti Blízkého východu a v mnoha asijských zemích. V Indii jde o nejčastěji konzumovanou luštěninu a o hlavní zdroj bílkovin v této zemi. Cizrna má chuť, která se někdy označuje za jemně oříškovou. Má jemnou, lehce krémovou konzistenci, což je možná díky tomu, že má okolo 5% tuku (ostatní luštěniny kromě sóji a arašídů mají objem tuku zanedbatelný). Nejlépe chutná cizrna uvařená v tlakovém hrnci, je jemnější a krémovější. Cizrna mezi luštěninami vyniká co do obsahu různých živin – kyseliny listové, železa, zinku.
Další výrobky z cizrny
Cizrna v biokvalitě je k dostání také v konzervě. Falafel a hummus můžete koupit jako suchou směs, hlavně falafel je výborný. Prodává se také cizrnová mouka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Aquafaba – veganský “bílkový” sníh
Z vody, ve které se cizrna vařila, se dá ušlehat tuhý bílý sníh, který můžete použít stejně jako ten z vaječného bílku (na pečení, na pusinky), sníh jde vyšlehat i z nálevu z konzervované cizrny.
Hrách
Chce se říct: chudák hrách. Kdysi tak důležitá potravina, a dnes je na okraji zájmu. Od 6. století byl rozšířený v celé střední Evropě a po mnoho století patřil k nejběžněji konzumovaným potravinám. Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny, hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že je řazen mezi luštěniny. Běžně se dnes prodává půlený zelený a žlutý hrách, v obou případech je loupaný, a proto dobře stravitelný. Hrách se může pyšnit podobnými vlastnostmi jako ostatní druhy luštěnin – obsah bílkovin 25 %, vysoký obsah kyseliny listové a vysoký obsah dalších minerálů. Pozoruhodný je obsah vlákniny, celých 26 %. Zelený hrách se nerozváří a při dodržení doby přípravy uvedené v tabulce je pevný na skus. Díky pevnější konzistenci při rozmixování nevytváří krém, ale mouku. Žlutý hrách má po uvaření krásně žlutou sluníčkovou barvu, je moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí má blízko k cizrně.
Další výrobky z hrachu
Hrách je základem suchých směsí Hraška, které se používají na zahušťování nebo obalování.
Tip: Žlutý hrách může při přípravě hummusu nahradit cizrnu (ale v tom případě jej vařte ještě o 15 minut déle než normálně).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář