Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna v krémové omáčce

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Nastal podzim a s ním i potřeba se vnitřně zahřát, což tento pokrm přesně splňuje. Příprava je navíc jednoduchá, takže hurá do kuchyně.

Ingredience
cca 2 porce
  • 2 plné hrnky dýně pokrájené na kostičky
  • 1 mrkev
  • šalotka
  • česnek dle chuti
  • olej
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 2 plné lžičky uzené papriky
  • 1 rovná lžička soli
  • pepř
  • chilli dle chuti
  • 700 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • 5 sušených rajčat
  • umeocet dle chuti
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • sekaná petrželka na servírování

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit krémovou omáčku z dýně s cizrnou

  1. V pánvi rozpálíme olej a dáme zesklovatět nakrájenou šalotku.
  2. Poté přidáme mrkev, dýni, česnek, vše zasypeme uzenou paprikou a chilli, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Přihodíme kešu ořechy, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  3. Do mixéru dáme uvařenou zeleninu, kešu a zatím jen trošku tekutiny (zbytek budeme přidávat dle konzistence). Do mixéru dáme i lahůdkové droždí, sušená rajčata a trošku umeocta. Mixujeme do hladka. Pokud je omáčka hustá, přiléváme tekutinu z hrnce dokud nebude mít omáčka ideální konzistenci.
  4. Vzniklou omáčku přendáme do hrnce, vmícháme cizrnu a ještě povaříme. Dle potřeby ještě dochutíme umeoctem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Omáčka je skvělá třeba k plackám a nebo rýži.
  • Chilli i česneku dejte dle chuti.
  • Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

95 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Super recept, jako přílohu jsem dala jáhly od včerejška, máte někdo typ na opravdu funkční mixér? Dostatečně velký a dobře omyvatelný:-) dík

Kristýna
26. 10. 2024

Neskutečně dobré!! Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole se zeleninou v jemné kešu omáčce

Fazole jsou vždycky skvělá volba. Připravte je spolu se zeleninou v lahodné krémové omáčce a zaručeně si pochutnáte.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Cizrna a zelenina v arašídové omáčce

Pokud máte rádi rychlé recepty, pak je tato omáčka skvělá volba. Je úžasně variabilní, zeleninu můžete obměňovat dle zásob.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.