- 150 g cizrny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 červená řepa
- 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
- olej
- sůl
- půl lžičky oregána
- špetka tymiánu
- špetička chilli
- 2 bobkové listy
- pár kuliček nového koření
- lžíce sladu (není nutný)
- umeocet
- 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou
- Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
- Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
- Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, slad, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
- Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
- Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.
Praktické
- Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.
- Pro verzi bez lepku použijte na dochucení místo sladu bezlepkový sirup.
Obměna
- Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.
Děti
- Tato bezmasá rajská omáčka je vhodná až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.
Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Velmi rád opakuji 🙂
Luxusní jídlo. Udělala jsem s rýží podušenou s kaštany, ozdobila napařenou kedlubnou a stvoly z listů červené řepy a kvašenou ředkvičkou a květákem. Děkuji za skvělý recept, který byl manželem zařazen mezi oblíbené. Rýži s kaštany jsem vařila poprvé a je to mňamka.🙂