Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Cizrna v “rajčatové” omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
  • olej
  • sůl
  • půl lžičky oregána
  • špetka tymiánu
  • špetička chilli
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • lžíce sladu (není nutný)
  • umeocet
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou

  1. Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, slad, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
  5. Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
  6. Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.

Praktické

  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.
  • Pro verzi bez lepku použijte na dochucení místo sladu bezlepkový sirup.

Obměna

  • Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Tato bezmasá rajská omáčka je vhodná až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
2. 9. 2024

Velmi rád opakuji 🙂

Luxusní jídlo. Udělala jsem s rýží podušenou s kaštany, ozdobila napařenou kedlubnou a stvoly z listů červené řepy a kvašenou ředkvičkou a květákem. Děkuji za skvělý recept, který byl manželem zařazen mezi oblíbené. Rýži s kaštany jsem vařila poprvé a je to mňamka.🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...