Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Cizrnová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

“My máme paštiku?!” divil se před několika lety můj muž, když jsem tuhle pomazánku dělala poprvé. Cizrnová pomazánka je hitem jak u nás doma, tak na akcích mezi běžně se stravujícími kamarády. Víte, jak ji dochutit, aby připomínala paštiku?

Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 2 lžíce sezamového oleje (může být i olivový)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 cibule
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • citronová šťáva

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej.
  2. Přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  3. Přisypeme vařenou cizrnu a necháme prohřát (bude se lépe mixovat).
  4. Odstavíme, přidáme tahini, sójovou omáčku a umeocet podle chuti a rozmixujeme do hladka.
  5. Podle chuti můžeme přidat ještě citrónovou šťávu.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Obměna

  • Ještě paštikovější chuť dostaneme, když na závěr přidáme rozmačkaný česnek a majoránku a rozmixujeme. Můžeme dochutit také pomocí sladké papriky (nebo pálivé či uzené, pokud je máme rádi), mletého kmínu, koriandru a hořčice.
  • Do pomazánky můžeme místo tahini dát lžíci hořčice.

Praktické

  • Kdo nemá po ruce uvařenou cizrnu, může stejnou pomazánku udělat z loupané červené čočky, která je za 15 minut uvařená. Alternativou pro úplné nováčky je cizrna v plechovce, ale pozor na složení a stravitelnost. Plechovkové luštěniny nebývají předem namáčeny a vařeny v tlaku, takže jsou hůř stravitelné.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pro striktně bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari (ne shoyou) nebo jen více osolte a omáčku vynechte.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.

    Děti

    • S minimálním množstvím oleje, koření a dochucovadel je vhodná pro děti od 1,5 roku. Ideální varianta je oddělit porci pro dítě a dospělému pak dochutit podle potřeby. S dochudovadly a kořením je vhodná cca od 2 let, ale nepřeháníme to s jejich množstvím!

    🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

    Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    56 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    JitkaMarie
    27. 2. 2024

    Pomazánka je velmi chutná, takže za mne i za manžela palec nahoru a velký dík za recept! Dělala jsem trojitou dávku, aby nám zbyla na 2. den, ale moc toho nezůstalo..😉😃

    Koupila jsem tahini pastu z Alnature v Globusu, horní vrstvu oleje jsem zamíchala s tuhým obsahem. Pasta mi ale chutná nahořkle – je to v pořádku?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

    Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

    Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

    Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
    39
    26

    Dýňový tataráček

    Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

    Houbová smaženice s mangoldem

    Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

    Luxusní cizrnová pomazánka

    Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. ...