Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Cizrnová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

“My máme paštiku?!” divil se před několika lety můj muž, když jsem tuhle pomazánku dělala poprvé. Cizrnová pomazánka je hitem jak u nás doma, tak na akcích mezi běžně se stravujícími kamarády. Víte, jak ji dochutit, aby připomínala paštiku?

Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 2 lžíce sezamového oleje (může být i olivový)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 cibule
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • citronová šťáva

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej
  2. Přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  3. Přisypeme vařenou cizrnu a necháme prohřát (bude se lépe mixovat).
  4. Odstavíme, přidáme tahiny, sojovou omáčku a umeocet podle chuti a rozmixumeje do hladka.
  5. Podle chuti můžeme přidat ještě citronovou šťávu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Ještě paštikovější chuť dostaneme, když na závěr přidáme rozmačkaný česnek a majoránku a rozmixujeme. Můžeme dochutit také pomocí sladké papriky (nebo pálivé či uzené, pokud je máme rádi), mletého kmínu, koriandru a hořčice.
  • Do pomazánky můžeme místo tahini dát lžíci hořčice.

Praktické

  • Kdo nemá po ruce uvařenou cizrnu, může stejnou pomazánku udělat z lupané červené čočky, která je za 15 minut uvařená. Alternativou pro úplné nováčky je cizrna v plechovce, ale pozor na složení a stravitelnost. Plechovkové luštěniny nebývají předem namáčeny a vařeny v tlaku, takže jsou hůř stravitelné.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pro striktně bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari (ne shoyou) nebo jen více osolte a omáčku vynechte.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.

    Děti

    • S minimálním množstvím oleje, koření a dochucovadel je vhodná pro děti od 1,5 roku. Ideální varianta je oddělit porci pro dítě a dospělému pak dochutit podle potřeby. S dochudovadly a kořením je vhodná cca od 2 let, ale nepřeháníme to s jejich množstvím!

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    40 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    JitkaMarie
    27. 2. 2024

    Pomazánka je velmi chutná, takže za mne i za manžela palec nahoru a velký dík za recept! Dělala jsem trojitou dávku, aby nám zbyla na 2. den, ale moc toho nezůstalo..😉😃

    Koupila jsem tahini pastu z Alnature v Globusu, horní vrstvu oleje jsem zamíchala s tuhým obsahem. Pasta mi ale chutná nahořkle – je to v pořádku?

    Ukázat další komentáře