- šálek uvařené cizrny
- 1 střední cibule
- 1 malý stroužek česneku
- 4 lžíce olivového nebo sezamového oleje
- půl lžičky kurkumy
- sójová omáčka
- umeocet
- sůl
Jak připravit pomazánku z cizrny
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme do sklovata, zasypeme kurkumou a odstavíme z plotny.
- Do mísy dáme cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody podle potřeby a umixujeme dohladka.
- Dochutíme dle chuti rozmačkaným česnekem, sójovou omáčkou a umeoctem.
- Mažeme na celozrnné chlebíčky a zdobíme ředkvičkou, nakrájeným pórkem na jemno, nebo petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Cizrnu si můžeme uvařit dopředu, vydrží v lednici i několik dní.
Obměna
- Pokud vám zbyly obiloviny, můžete do pomazánky rozmixovat i dvě lžíce uvařených jáhel, pohanky, krup i quinoi.
- Můžete také vyzkoušet cizrnovou pomazánku s tahini.
- Chlebíčky si můžete také posypat opraženým slunečnicovým semínkem, nebo gomasiem.
Kombinujeme
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Oblíbená cizrna znovu na scéně 🙂
Oblíbená pomazánka s plackami Čapátí 🙂