Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrnová šťouchanice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido (i se slupkou)
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa

Od narození jsem měla ekzém, v 17 letech mi pak zjistili hypofunkci štítné žlázy. Byla jsem s tím smířená, ale věděla...

Jak připravit cizrnovou šťouchanici

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
  4. Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
  5. Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li “zamaskovat” cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět :-) Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
  6. Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Variací na podobná jídla je nespočet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept.
  • Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku.
  • Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu.
  • Na dochucení lze použít i bílé miso.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo-zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 9. 2024

Miluji cizrnu, doufám, že to není poznat 🙂

Moc nám chutnalo, příloha čirok, posypáno gomasiem, dle receptu z podzimního detoxu 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.