- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 větší cibule
- 1 petržel
- 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido (i se slupkou)
- 2 ks bobkového listu
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- 1/2 litru vývaru nebo horké vody
- cca 1/2 lžíce umeocta
- cca 1/2 lžíce jablečného octa
Jak připravit cizrnovou šťouchanici
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
- Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
- Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
- Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li “zamaskovat” cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět :-) Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
- Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Variací na podobná jídla je nespočet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept.
- Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku.
- Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu.
- Na dochucení lze použít i bílé miso.
Kompletní talíř
- Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo-zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.
Děti
- Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Miluji cizrnu, doufám, že to není poznat 🙂
Moc nám chutnalo, příloha čirok, posypáno gomasiem, dle receptu z podzimního detoxu 😊