Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak udělat výborné kari z cizrny
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
- V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
- Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
- Když je zelenina měkká, přidáme nasekané lístečky čerstvého tymiánu, vařenou cizrnu, podle potřeby vodu z cizrny, kari pastu a kokosové mléko.
- Vše společně promícháme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Ale ne moc, aby z pokrmu nebyla kaše.
- Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu.
Praktické
- Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
- Pokud potřebujete pokrm zahustit, můžete použít kokosovou mouku, kterou přidáte na konci vaření, nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
Obměna
- Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
- Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření,směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
- Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
- A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
- Čerstvý tymián můžete nahradit sušeným, který přidáte do hrnce spolu se zeleninou.
Kombinujeme
- Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s amarantem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
- Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
- Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním kari pasty a umeocta jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, dnes tato pochoutka, vylepšená žampiony a snědená s celozrnými těstovinami, super díky.
Mňamka