Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Cizrnový nářez

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Ingredience
pro 2-3 osoby
  • 250 g vařené cizrny
  • 125 g tofu
  • 50 g jemně nastrouhané syrové dýně
  • hrst hrášku
  • trocha čerstvé jarní cibulky
  • trocha čerstvého česneku - zelená část
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • tamari
  • pepř
  • 1 lžíce oleje do nářezu
  • olivový olej na pomazání nářezu před pečením
  • rozmarýn
  • sušený tymián
  • 1 lžíce strouhanky

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit sekanou z cizrny

    1. Uvařenou cizrnu nahrubo rozmixujte a přendejte do misky.
    2. Rozmixujte tofu s tamari, přidejte do misky k cizrně a smíchejte.
    3. Přimíchejte hrášek, strouhanku, muškátový oříšek, sůl, tymián, olej, nastrouhanou dýni, čerstvou cibulku a nasekaný čerstvý česnek. Vše dobře promíchejte.
    4. Vytvořte sekanou, navrch dejte rozmarýn, polijte olivovým olejem a pečte asi 30 minut při 220°C. Sekaná je hotová, když se a povrchu udělá zlatá kůrka. Nechte zchladnout a podávejte.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nekrájejte sekanou horkou, lépe drží po vychladnutí.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou (např. kukuřičnou) strouhanku nebo cizrnovou mouku.
  • Sekanáje vhodná i jako jídlo s sebou na výlet nebo do práce, jako přílohu můžete zvolit třeba obilné placky.

Obměna

  • Můžete použít i jiné koření či bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ráda bych se zeptala, co je červenou přílohou na obrázku. Děkuji

Já z cizerny zkoušela zdravý guláš https://zdraverecepty.cz/recepty/cizrnovy-jackfruit-gulas/ a byl dobrý, teda až na ten jackfruit. Tohle vypadá mnohem lépe tak si ukládám a ráda o víkendu vyzkouším.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.

Slaný koláč s hráškem a mátou (bez lepku)

V letních dnech si rádi dopřejeme oběd či večeři v podobě slaného koláče, který si vychutnáme s pickles a také s čerstvou či napařenou zeleninou. Tento kol...

Hrachová sekaná

Další tip, jak připravit luštěniny, tentokrát v podobě oblíbené sekané. Je velice jednoduchá, rychle připravená a můžete si ji ochutit zcela podle svých př...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...