Překyselený žaludek a jeho příčiny
Žaludek má jednoduchý úkol. Pomoct trávit snězené jídlo. K tomu slouží žaludeční kyselina, která jednoduše řečeno, rozkládá stravu. Žaludeční sliznice přirozeně vylučuje kyselinu. Tento proces je ovládán jak hormonálně, tak nervovým systémem. Jakmile jsme v nerovnováze, může žaludek začít produkovat více žaludeční kyseliny než je třeba.
Překyselený žaludek má nejčastěji příčinu v nevhodném stravování. Obsah žaludku je příliš kyselý a vnitřní pH je v nerovnováze. Správná vnitřní balance je důležitá pro pomoc při trávení. Jakmile je strava bohatá na rychlé cukry, polotovary, průmyslově zpracované potraviny, bílou mouku, kávu a alkohol, je zaděláno na trávící potíže spojené s překyselením žaludku. Ve spojení s kyselostí můžete vnímat nepříjemné stoupání žaludeční kyseliny vzhůru, která způsobuje pálení v místech kudy prochází.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Mezi další příčiny mohou patřit onemocnění zažívacího traktu nebo infekce. Vždy je důležité odhalit příčinu svých problémů. Pokud zažíváte dlouhodobé obtíže, obraťte se na lékaře celostního přístupu.
Příznaky překyseleného žaludku
Mezi nejčastější příznaky překyseleného žaludku je pálení žáhy a reflux jícnu. Dále můžete cítit zvýšenou únavou, podrážděnost. Při překyselení se nevyhýbají problémy jako bolest břicha, nadýmání a průjem.
- bolest břicha
- průjem
- nadýmání
- pocit nafouknutí a plnosti
- zvracení
- nevolnost
- pálení žáhy a reflux jícnu
- únava, podrážděnost, úzkost
Dál vás může trápit kyselá chuť v ústech, zápach z úst nebo chraplavý hlas. To vše je způsobeno vracením žaludeční kyseliny zpátky vzhůru.
Reflux patří v dnešní době mezi časté problémy. Jaké jsou jeho skutečné příčiny? Můžeme ho vyléčit stravou? Na jakou stravu se zaměřit a co kromě stravy hraje v léčbě roli se dozvíte v rozhovoru s celostní lékařkou MUDr. Vladimírou Strnadelovou a Janem Zerzánem.
Čemu se vyhnout s překyseleným žaludkem
Omezte konzumaci polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin. Dobře vám neudělá ani káva, alkohol a čokoláda. To vše zvyšuje kyselost žaludku. Buďte obezřetní s kořením a mléčnými výrobky. Mléčné produkty zahleňují tělo a vedou k zánětům, které podporují vznik překyseleného žaludku. Nekonzumujte citrusové plody, rajčata a rajčatové pasty. Z bylinek se vyhněte mátě peprné.
Stravování s překyseleným žaludkem
Na překyselený žaludek vám pomůže vrátit se k přirozené a plnohodnotné stravě. Dopřejte si pravidelné zeleninové vývary, které vyrovnávají vnitřní pH. Do vývarů přijdete miso pastu, a získáte ozdravný elixír plný vitamínů, minerálů a důležitých látek.
Jakmile začnete svůj den se zeleninovou polévkou, skvěle nastartujete zažívání a celé tělo. Objevujte celozrnné obiloviny. Díky celým zrnům získáte maximum živin a začnete své tělo navracet k přirozenosti.
Na talíři by vám nikdy neměla chybět tepelně upravená zelenina různých druhů, kvalitní bílkoviny v podobě luštěnin, semínka a ořechy a v neposlední řadě kvašená zelenina. Pickles osídlí střeva zdravými bakteriemi a tím pomůže vyrovnat hladinu vnitřního prostředí.
Jak a které obiloviny a luštěniny namáčet a které naopak fermentovat? Jak je to s luštěninovými moukami? Co je pro trávení ta správná volba se dozvíte v rozhovoru s MUDr. Vladimírou Strnadelovou a Janem Zerzánem, odborníky na celostní medicínu.
Potraviny na překyselený žaludek
Do své stravy zařaďte dostatek zásaditých potravin. Jezte dostatek tepelně upravené zeleniny a celozrnných obilovin.
Podívejte se na první pomoc při překyseleném žaludku:
- Umeboshi
Japonské švestičky umeboshi vám pomohou ulevit od nepříjemných projevů. Vložte si jednu do úst a jemně ji poválejte v ústech. Umeboshi pomáhají při nevolnosti, nechutenství a pálení žáhy. Umebošky můžete přidat i na své talíře. Zkuste výborný zapečený talíř s umeboshi pastou.
- Pampeliška
Vyzkoušejte čaj z kořene pampelišky. Zalijte jednu čajovou lžičku 250 ml vroucí vody a nechejte 10 mimut louhovat. Poté pomalu ustrkávejte. Čaj můžete popíjet kdykoliv během dne.
Jak zmiňuje zakladatelka projektu Jíme Jinak Eva Cikrytová, “když je někomu na zvracení, stačí kápnout kapku čerstvé šťávy na jazyk.” Zázvor účinně zmírňuje projevy nevolnosti a zvracení. Zázvor můžete zařadit do svého jídla. Vyzkoušejte třeba sílu hned dvou pomocníků při refluxu v rychlém dýňovém krému se zázvorem a kurkumou.
Kurkuma je známé protizánětlivé koření. Navíc je výborným spojencem pro podporu zdraví žaludku. Zařaďte kurkumu na své talíře. Můžete vyzkoušejte v zimních měsících zahřívající třeba kurkumové latté.
Překyselený žaludek je minulostí – Příběhy našich čtenářů
Monika (42 let) díky změně stravy nepotřebuje léky na pálení žáhy. Navíc jí přestaly návaly horka a zhubla 7 kg.
Janu (29 let) trápil reflux jícnu, únava a nepříjemný pocit po jídle. Poté co upravila stravu podle zásad Jíme Jinak se nejen zbavila refluxu, ale také zhubla 4kg a získala velké množství energie.
Pomoc na překyselený žaludek
Víme, co skutečně pomáhá. Už tisíce našich čtenářů se přesvědčilo, že přirozené stravování má své účinky na těle. V klubu Jíme Jinak najdete mnoho materiálů, díky kterým přejdete k plnému zdraví. Čekají na vás rozhovory s odborníky, recepty, video návody a články. V klubu se zaměřujeme na konkrétní potíže a ukazujeme, jak jednoduše přejít ke spokojenosti a zdraví.
A co víc! Díky klubu se obklopíte komunitou lidí, kteří jsou na stejné vlně! Díky tomu bude vaše cesta k proměně o hodně jednodušší.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář