Nejhorší to bývá na začátku, kdy vám v kuchyni ještě zabírají místo původní potraviny a do toho se vám mísí nové druhy potravin a ingrediencí. A vy to všechno dohromady nemáte kam dát. Jestli už tedy nějaký pátek vaříte jinak, vyhovuje vám to a chcete se posunout zase o kus dál, začněte tím, že si uspořádáte špajz nebo místo, kde potraviny běžně skladujete. Začněte tím, že vyndáte všechno, co ve špajzu máte a než to tam začnete vracet, pořádně to proberete. Vyřaďte všechno, co obsahuje nějaká éčka či jiné chemikálie, vše co je prošlé nebo to má dlouhou trvanlivost. Zbavte se také veškerých konzerv a instantních potravin. Vaše spíž by měla obsahovat hlavně prvopotraviny, což jsou potraviny, které nejsou nějak zpracované. Patří sem veškeré obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy.
Jak skladovat potraviny
Důležité je rozmyslet si, jak budete všechny tyto potraviny skladovat. Vezměte v potaz, jak často a pro kolik strávníků vaříte, v jak velkém balení nakupujete a jak to chcete dělat v budoucnu. Časem totiž většina z nás dojde k tomu, že se nevyplatí nakupovat malé sáčky ve zdravé výživě a najde si výhodnější velkoobchod.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zvažte, zda vám vyhovuje potraviny skladovat v sáčcích z obchodu nebo je máte rádi přesypané v dózách či sklenicích. Protože obilovin, luštěnin a semínek je spousty druhů, vyplatí se investovat do různých pěkných dóz, které vám pasují do poliček ve špajzu či kuchyňské skříňce. Na rýži, jáhly a jiné pro vás často používané obiloviny se vyplatí mít větší dózu, abyste ji nemuseli co pár vaření doplňovat. Na luštěniny stačí střední velikost a na semínka a ořechy malá. Doporučujeme to nepřehnat s velikostí dóz, přeci jen 5l dóza plná hrachu už má docela velkou váhu a při sundavání z výšky a přesýpání do hrnce dá docela zabrat.
Hrnce a pokličky
Jakmile začnete vařit denně čerstvé potraviny a přestanete schovávat zbytky, většinou zjistíte, že máte málo malých hrnců a naopak, přebytek velkých. I tady se vyplatí udělat čistku a všechno nádobí probrat a doplnit o to, které vám chybí. Pokud se vám nechce zbavovat velkých hrnců, dejte alespoň někam dozadu, abyste měli hned po ruce to nádobí, které používáte nejčastěji. Přeci jen lovit několikrát denně malé hrnce zezadu skříňky a ještě je složitě vyndavat z komínku velkých kastrolů, není moc praktické. Nezapomeňte probrat také pokličky, abyste měli na každý hrnce jednu, která dobře pasuje. U méně používaných hrnců a pánví je stačí jednu pokličku sdílet s jiným. Jaká sestava je tedy vhodná pro 3-4 členou rodinu?
- 1-2 malé hrnce nebo kastroly + pokličky o obsahu 1 litr
- 2 větší hrnce nebo kastroly + pokličky o obsahu 2-3 litry
- 1-2 hrnce o obsahu větším než 3 litry
- 1 malý úzký hrnec – stačí 0,5 litru na tempuru
- 1 větší asi 5 litrový hrnec nebo kastrol na těstoviny a knedlíky
- 1 papiňák – na vaření luštěnin i obilovin, (ideální je mít dva, jeden menší)
- 1 malá kvalitní pánev plochá
- 1 velká kvalitní pánev plochá (na palačinky, opražení semínek, na placky)
- 1 pánev wok + poklička
Další příslušenství
- dobrý mixér s větším výkonem a k tomu tyčkový mixér (někdo si vystačí jen s tyčkovým)
- kvalitní nůž japonského typu nebo jiný, který vám vyhovuje
- pořádné prkýnko
- škrabka na zeleninu
- kartáček na zeleninu (nám se osvědčil rýžový kartáček)
- struhadlo
- sítko
- pařáček
- několik vařeček, naběraček, obracečka na palačinky ap.
- rozptylka – pokud vaříte na plynu
- hmoždířek nebo-li suribašku na gomasio
- termosky na jídlo – ideálně Esbit
Toto jsou ty nejdůležitější pomůcky, které potřebujte a myslím si, že většinu doma už máte. Časem třeba zjistíte, že byste užili i mlýnek na obilí, díky kterému nemusíte doma skladovat různé druhy mouky a umelete si vždy čerstvou. Stejně tak vločkovač nebo pekárnu. Doporučujeme ale s těmito přístroji nespěchat, protože můžete časem zjistit, že vám pečivo ani mouka nedělají dobře a pak je nebudete potřebovat.
Uspořádejte si vhodně kuchyň
Stejně jak je důležité uspořádání nádobí, tak je také důležité uspořádání potravin. Proto je vhodné přemýšlet nad tím, pro co saháte při vaření nejčastěji (rýže, jáhly, umeocet, miso, řasy) a co používáte jen občas. Není nic horšího, než když musíte pokaždé, než se dostanete k rýži, vyndat několik jiných krabiček či pytlíčků. Je obrovská škoda zabrat si dobře dostupné místo něčím, co nepoužíváte denně a naopak muset lézt někam vysoko ze židle pro to, co potřebujete několikrát za den. Proto je vhodné to, co používáte nejčastěji, mít co nejblíže po ruce a ve výšce, kam běžně dosáhnete. Každý zbytečný pohyb v kuchyni se sčítá a při vaření 3x denně si můžete dobrým uspořádáním ušetřit až několik desítek minut za den. A to za to už stojí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Doporučíte mi, prosím, kvalitní pánev wok?
Poradít prosím mlýnek na ořechy, na pohanku na mouku?