Posilujeme imunitu
Zlepšovat obranyschopnost se dá různými cestami – někdo spoléhá na otužování, někdo pravidelně cvičí, někdo na to jde hlavně přes vyladění psychiky. Čím dál více lidí si uvědomuje, jak velkou roli hraje v otázce imunity strava, tedy způsob jakým vyživujeme svoje těla potravou. Co za suroviny a jídla doporučujeme mít pravidelně v jídelníčku, proč a jak na to, aby to bylo časem úplně přirozené?
Přirozená vláknina
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Přijímat v jídle vlákninu je předpokladem pro správné fungování našich střev. Vláknina umí střeva čistit, podporuje peristaltiku, příznivě ovlivňuje mikrobiom. Optimální prostředí ve střevech je základem naší imunity. Každý den bychom měli do našeho trávicího ústrojí poslat dostatek především celozrnných obilovin, zeleniny a luštěnin.
TIP: Aby byla vaše strava co nejpestřejší a nevařili jste dokola to samé, vytiskněte si seznam možností výběru surovin na ledničku, řiďte se ročním obdobím a sezónností, inspirovat se můžete každý měsíc tabulkou. Myslete přitom na své zdravotní pocity, jinak se stravuje člověk zdravý, jinak při nemoci. Pokud nechcete stravou řešit akutní zdravotní problém, postupujte klidně po krocích – postupně přidávejte do stravování to zdravější.
Miso pasta
Miso pasta přidaná na závěr do čerstvé polévky je skvělý způsob, jak po ránu příznivým způsobem nastartovat a pohladit svoje trávení. Vyrábí se procesem fermentace ze sóji, rýže (i natural), ale i např. hrachu. V kuchyni má několik možnosti využití – kromě do polévky jí můžeme použít i do marinád, dresinků nebo pomocí ní dochutit pokrm (např. rizoto, pomazánku, zeleninové či luštěninové jídlo). Před přidáním do pokrmu je potřeba miso pastu rozmíchat v troše horké vody či vývaru, případně rozmixovat do jídla (pomazánka, krémová polévka). Vhodné je druhy misa střídat, každé má své uplatnění.
TIP: Pokud s misem začínáte, doporučujeme světle miso, tzv. shiromiso, které budete přidávat do ranní polévky, případně se můžete inspirovat recepty zde. Pokud je miso součástí vaší kuchyně již déle, zkuste druhy vystřídat.
Pickles
Pickles je přirozeně zakonzervovaná zelenina, která prošla procesem kvašení. Je plná vitaminu C a probiotik, což jsou prospěšné bakterie (mléčného kvašení), které pomáhají udržovat optimální prostředí ve střevech. Mají pozitivní vliv na trávení a střevní mikrobiom, který je zásadní pro fungování naší imunity. Ideální je si pickles připravovat doma, je pak daleko větší jistota, že si zachovalo všechny cenné látky.
TIP: Zkuste vodní způsob kvašení, kdy očištěnou, nakrájenou zeleninu naložíte do nálevu z 1l převařené vody a 20 g mořské soli. Kdo už pravidelně nakládá, zkuste nový druh zeleniny či novou kombinaci, případně místo soli při vodním kvašení použijte umeocet (1 díl na 5 dílů vody). Vyrobte si cuketové kvašáky.
Umeocet
Umeocet umí jak dochutit, pokud chceme jídlu dodat slano-kyselou chuť, tak zároveň dodat léčivý a imunitu povzbuzující prvek. Vzniká z nálevu při fermentaci umeboshi švestiček. Tyto švestičky mají samy o sobě blahodárný vliv na naše zdraví.
TIP: Umeocet je chuťově výrazný, pokud jste ho doposud nepoužívali, přidejte do pokrmu ze začátku pouze pár kapek, ochutnejte a pak teprve dodejte další. Zkuste jím ochutit oblíbenou koprovou omáčku podle Jíme jinak. Uvařte si teplý čočkový salát s řepou a dochuťte ho právě umeoctem.
Sójová omáčka Shoyu/Tamari
Sójová omáčka Shoyu a Tamari (bezlepková verze) jsou tradiční fermentované výrobky, které umí skvěle dochutit pokrm. Díky procesu fermentace jsou bohaté na vitaminy, minerály a enzymy. Kam je použít, se můžete inspirovat zde.
TIP: Pokud jste ještě nikdy sójovou omáčku nekupovali, určitě si nepořizujte běžnou nefermentovanou, nýbrž opravdu Shoyu či Tamari. Její chuť se bude vyjímat v rýžových nudlích se zeleninou, výborná je jako součást marinády při pečení zeleniny. Pokud jí zařazujete běžně, zkuste si udělat domácí Teriyaki omáčku, ve které jí použijete.
Jablečný ocet
Jablečný ocet je ochucovadlo, které se hodí, pokud chceme do pokrmu přidat kyselou chuť. Vyrábí se kvašením jablek. Proč byste ho měli mít v kuchyni? Svými účinky podporuje trávení (doporučuje se dát pár kapek do vody jako první nápoj dne) a tím pádem imunitu, má antibakteriální a detoxikační vlastnosti.
TIP: Pokud jste ještě nikdy jablečný ocet nepoužívali, poohlédněte se po kvalitně vyrobeném a zkuste ho použít do “rajské omáčky” ve stylu Jíme Jinak na závěrečné dokyselení. Další možnosti využití najdete zde. Pokud si chcete vyrobit svůj, ideálně z bio jablíček, postupujte podle tohoto návodu.
Kuzu škrob
Kuzu škrob je pomocník při vaření, který umí zahustit pokrm (polévky, omáčky, pudinky) a rovněž je ceněný pro jeho léčebné účinky. Vyrábí se z drceného sušeného kořene vinné révy, která roste v Asii a Severní Americe. Má příznivý vliv na oběhový systém, imunitu, zvyšuje vitalitu a energii.
TIP: Pokud si půjdete koupit Kuzu, vybírejte to s hrudkami. V prodejnách se dá sehnat podobný levnější škrob Arrowroot, který ovšem nemá takové účinky, jako právě Kuzu. Pokud chcete zkusit zahustit např. omáčku, nejprve lžičku škrobu rozmíchejte v trošce studené vody a přidejte do pokrmu, vařte asi minutu, než zprůhlední. Zařaďte ho i do vaší domácí lékárničky, úžasně se hodí na přípravu léčebných nápojů při horečce, nachlazení, potížích s trávením, ale i při zánětu močových cest (Kuzu nápoj či Ume-Sho Kuzu – nápoj z Kuzu, Shoyu a Umeboshi švestiček).
Esenciální mastné kyseliny – EPA, DHA, ALA
EPA, DHA a ALA jsou mastné kyseliny, které jsou důležité pro optimální fungování buněk lidského těla. Tyto mastné kyseliny musíme přijímat stravou. EPA a DHA jsou součástí rybího oleje, oleje z mikrořas (potrava pro ryby), v podobě ALA jsou ve lněném oleji, chia semínkách, vlašských ořechách. Zajímavé je, jak si tělo poradí, když je člověk vegetarián nebo vegan, což vysvětluje tento článek zaměřený na omega 3 a 6 kyseliny.
TIP: Zařazujte do stravy lněná semínka a olej z nich vyrobený. Semínka můžete vařit společně s obilím či zeleninou, připravovat z nich gomasio, pražit je nebo pomlít a hned použít. Vybírejte pokud možno odrůdy s ideálním obsahem ALA – Natural, Baladin, Recital.
Naše doporučení
- Pokuste se dbát na pestrost v používání obilnin, luštěnin, zeleniny; denně přidávejte semínka a zelené natě.
- Každý den si uvařte čerstvou miso polévku.
- Denně k jídlu přidejte lžíci kvašené zeleniny.
- Používejte při vaření zdravá dochucovadla – Shoyu/Tamari, umeocet, jablečný ocet. Dejte si je v kuchyni někam k ruce či tak, abyste je měli na očích. Zařazujte a zkoušejte je klidně postupně.
- Na zahuštění omáček, polévek a jiných pokrmů používejte pro zpestření Kuzu škrob, jinak jím obvykle nezahušťujeme, a když už, tak rozmixovanou zeleninou, luštěninami, vločkami nebo kukuřičným škrobem.
- Při náznaku oslabení imunity si vařte nápoje z Kuzu škrobu.
- Výjimkou pro konzumaci kvašených potravin je stav zvaný HIT (intolerance Histaminu) a svědivá fáze ekzému. Tam se doporučuje na nějakou dobu tyto potraviny úplně vyřadit.
Láká vás naučit se v kuchyni všechny tyto poklady pro imunitu využívat? Tak neváhejte a přidejte se do komplexního programu Podzimní detox, kde se s nimi pracuje. Vy už budete vědět proč. Pomocí stravy (a nejen stravy) tak budete pracovat na vylepšení svého zdraví a celkového pocitu pohody. Pokud jste úplní začátečníci, doporučujeme předtím shlédnout kurz Jak začít, kde se dozvíte potřebné základy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Super článek :) Jen se chci zeptat- v předposlední odrážce je, že se zahušťuje “bramborovým škrobem”,ale v JJ se brambory moc nedoporučují. Nemělo tam být spíš kukuřičným škrobem?
Perfektný článok, veľmi sa mi páčia tie odkazy, ktoré v texte uvádzate.