Rychlé zpracování
- Kaše – Buď zbylé obilí jednoduše ohřejeme v hrnci, ve kterém je na dně trochu vody, nebo ho použijeme jako základ při vaření kaše. V tom případě přidáme do vody, až se začne vařit, např. trochu kuskusu či ovesných vloček, špetku soli, navíc semínka (slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová), mandle, řasy arame nebo hiziky, trochu sladu, strouhanou mrkev nebo petržel, skořici. Takovou “recyklovanou” kaši je potřeba ze začátku hodně a později ještě občas míchat, jinak se připálí.
- Nový obilný talíř – Přidáme vodu a špetku soli, případně obilí nastavíme kuskusem, bulgurem apod. a společně povaříme. Nebo osmahneme cibulku na oleji, případně i s další zeleninou (mrkev, kedlubna, dýně, pórek apod.), přidáme obilí, eventuelně uvařenou luštěninu pro kompletní talíř, můžeme „vylepšit“ semínky či kořením jako je např. kurkuma, dochutíme sójovou omáčkou či umeoctem.
- Zavářka do polévky – Zbylé obilí jednoduše přidáme do hotové polévky anebo ho použijeme jako základ polévky nové. Pro změnu jej můžeme rozmixovat. Nebo obilí smícháme s moukou a mokrýma rukama z této hmoty tvarujeme malé knedlíčky či nočky, které házíme do vroucí polévky a když vyplavou, tak jsou hotové.
- Zahuštění omáčky – Rozmixovaným obilím můžeme zahustit jakoukoli zeleninovou či luštěninovou omáčku.
Za studena
- Sladké krémy – Rozmixované obilí smícháme s odpovídajícím množstvím sladu, drcených semen, ořechů (nebo třeba se skořicí, rozinkami či kompotovaným ovocem), plníme do pohárů nebo košíčků a zdobíme ořechy či kakaem. Anebo můžeme vzniklým krémem pomazat celý koláč nebo dort. Mandlový krém z rýže, Kokosovo- karobový pohár, Krém elixír s mandlemi a kakaovými boby
- Slané krémy – Pokud nám zbydou luštěniny, můžeme je rozmixovat např. spolu s česnekem a sójovou omáčkou nebo umeoctem, případně i s nastrouhaným uzeným tofu, kysaným zelím apod., a podáváme jako pikantní přílohu k jídlu nebo jako pomazánku. Pomazánky se syrovým česnekem, křenem, zázvorem, cibulí apod. chutnají lépe, když je necháme hodinu až dvě uležet v lednici. Černá čočková pomazánka, Fazolová pomazánka tří pepřů, Batátový hummus
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
V hrnci
- Vařené knedlíky – Z obilí a mouky (cca 1:1) vytvoříme těsto, které mokrýma rukama tvarujeme na knedlíky kulaté nebo šišaté. Házíme do osolené vroucí vody a vaříme pár minut, než vyplavou. Chceme-li změnu, můžeme původní těsto nechat přes noc odstát, aby trochu zkvasilo, a pak postupujeme stejně. Chceme-li knedlíky chlupaté, smícháme těsto s nastrouhanou mrkví, kedlubnou, petrželí či celerem (je to i jedna z možností, jak dostat vařenou zeleninu do malého dítěte). Další možností je přidat nastrouhané bílé či uzené tofu. Chceme-li knedlíky plněné, balíme do těsta např. tofu nebo jakoukoli hotovou směs ze zeleniny či luštěnin. Nasladko se hodí ovoce nebo bílé tofu, cuketa je univerzální. Zbytkové knedlíky, Jáhlové knedlíky plněné uzeným, Bezlepkové jahodové knedlíky
- Noky – Buď zahustíme obilovinu moukou (či krupicí), lehce osolíme a povaříme, dokud nevyplavou, nebo uvařenou obilovinu rozmixujeme s trochou horké vody na kaši a tvarujeme noky, které uvaříme v horké vodě. Celozrnné noky, Bezlepkové knedlíky z jáhel a rýže, Kucmoch naslano se zelím, Ďábelské rýžové gnocchi
- Pařené knedlíky – Připravené knedlíky paříme v páře (např. na nerez naparovači s pečicím papírem). Za trochu pracnější přípravu budeme odměněni tím, že naše knedlíky nebudou na povrchu rozměklé. Doporučujeme pro náročnější strávníky. Napařovaný knedlík z celého obilí, Napařovaný obilný chlebíček pro děti
- Agarový rosol – Obilí či rozmixované obilí vaříme se sladem ve vodě, do které přidáme agarové vločky (cca 2 lžičky na 2 šálky vody). Necháme probublávat, dokud se vločky nerozpustí. Potom nalijeme do zvolené nádoby a necháme ztuhnout. Podobně můžeme připravit slaný rosol – do směsi přidáváme dle chuti např. zbylou zeleninu nebo luštěniny, kysané okurky nebo zelí, uzené tofu nebo tempeh, semínka. Ochutíme sójovkou nebo umeoctem a po uvaření necháme zatuhnout na plechu nebo v malých miskách. Dezert s mandlovým krémem a agarem
Na pekáč
- Nákyp – Pokud chceme slaný nákyp, smícháme obilí se zbylou zeleninou či luštěninami, nebo třeba pokrájenou syrovou cibulkou a pórkem, nastrouhanou dýní, tofu, česnekem či semínky. Ochutíme sójovkou nebo umeoctem, můžeme přidat kmín, zázvor nebo majoránku a mokrýma rukama napěchujeme do vymazané formy. Doba pečení a stupně závisí podle tloušťky a podle toho, jakou chceme výslednou konzistenci. Nejlíp chutná horký, dobře se krájí studený. Obdobně můžeme připravit nákyp sladký se sladem a semeny/ořechy/kokosem nebo ovocem. Pro změnu můžeme do těsta nastrouhat syrovou mrkev, petržel či cuketu. Ovesný nákyp s adzuki fazolemi, Rýžový nákyp s mrkví a dýní, Mirabelkový nákyp
- Slané placky, “pizza”, nádivka – Pokud obilí smícháme s moukou/ovesnými vločkami/mletými ovesnými vločkami/kukuřičnou strouhankou a některou z dalších přísad jako např. zelenina (i strouhaná), luštěniny, kysané zelí, uzené tofu, česnek a majoránku nebo semínka, můžeme pak mokrýma rukama tvarovat placky na vymazaný plech nebo pečicí papír. Podobně tvarujeme jednu velkou placku nebo třeba šišku nádivky. Navrch placky můžeme umístit nejrůznější kreace z luštěnin, zeleniny či tofu a zdravá pizza je na světě. Pizza ze zbytků, Nejlepší pizza ze zbytků obilí, Sushi placičky, Pečená velikonoční nádivka, Kroupové zelňáky, Placky z jahel a čočky
- Sladké placky, koláče, dorty – Těsto z obilí, sladu a mouky/kukuřičné mouky/strouhanky/vloček/mletých ovesných vloček můžeme vylepšit strouhanou mrkví/petrželí/cuketou a semínky/ořechy/ovocem. Mokrýma rukama vytváříme placky či celé korpusy a pečeme v namaštěných a kukuřičnou strouhankou či kokosem vysypaných formách. Vršky můžeme nazdobit semeny/ořechy/ovocem/kostkami cukety/ strouhanou mrkví/se sladem povařenou rozmixovanou mrkví či petrželí/mletým mákem povařeným se sladem a mrkví/bílým tofu rozmixovaným se sladem a citrónovou šťávou či zbylým obilím. Pečeme podle tloušťky. Na posledních pár minut můžeme např. postrouhat bílým tofu nebo posypat strouhankou, kterou tvoříme mokrýma rukama ze sladu, oleje, kokosu a kukuřičné strouhanky. Případně moučníky zdobíme až za studena např. krémem vyrobeným ze zbylého obilí. Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem, Rýžový bezlepkový makovec, Zdravý dort s “tvarohem”
Na pánev
- Smažené placky – Těsto z obilí (či rozmixovaného obilí), mouky/strouhanky/vloček a některé z dalších přísad jako u pečených moučníků (podle toho, jestli chceme těsto sladké, slané či univerzální) tvarujeme mokrýma rukama do placek, které pečeme na rozpáleném oleji (první várka musí v oleji „plavat“, pak již pánev stačí jen potírat mašlovačkou). Pro změnu můžeme syrové placky před smažením obalit v kukuřičné strouhance nebo třeba sezamových semínkách. Mrkvovo-pohankové placky, Nadýchané kváskové placky se schovanou pohankou, Pikantní smažené placky
- Lívance nebo palačinky – Obilí zalijeme vodou, přidáme mouku, špetku soli (případně kurkumu pro barvu), rozmixujeme a naléváme na rozpálenou pánev (s olejem to funguje podobně jako u předchozího receptu). Těsto příliš řídké se lepí a vůbec nedrží pohromadě, těsto příliš husté neteče a dostáváme se tak zpět k předchozímu receptu. Podáváme s obilným krémem, pomazánkou z tofu či luštěnin, na sladko také s ovocnými či zeleninovými povidly.
Jaké jsou vaše oblíbené recepty, pokud vám zbydou uvařené obiloviny? Podělte se v komentářích.
Autor Klára Jíchová, redakčně upraveno
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Sladké krémy za studena… Ten slad je asi třeba nejdříve převařit, nebo netřeba?
Naprosto super tipy, tuhle inspiraci plnou kreativních variací si dám líbit. Dost z uvedeného člověk zná a čas od času využívá, ale takhle pohromadě shrnuto to nemá chybu. Bezvadný článek ;-)