Čočka plná překvapení
Příznivé účinky čočky na lidský organismus již prokázala staletí. Čočka, ale i další luštěniny, nabízejí kvalitní alternativu masitých pokrmů. Čočka je bohatým zdrojem těch nejlepších esenciálních aminokyselin, které si naše tělo přeměňuje na tolik potřebné bílkoviny. Je bohatá i na vlákninu, která reguluje činnost střev, působí proti zácpě a ovlivňuje řadu onemocnění, například hemoroidy či křečové žíly. Sto gramů vařené čočky obsahuje cca jedenáct gramů vlákniny, což je téměř třetina doporučovaného denního příjmu. V čočce najdeme hodně vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, vitaminy skupiny B a beta-karoteny nezbytné pro syntézu vitaminu A. Má v sobě i značné množství železa, bez jehož dostatečného přísunu nám hrozí chudokrevnost, únava a vyčerpání. Dostatek tohoto minerálu je prospěšný zejména ženám, které v průběhu menstruace ztrácejí mnoho krve a tím i železa. Dalším, neméně důležitým prvkem, bohatě obsaženým v čočce, je zinek. Je to strážce naší imunity, významně se podílí na produkci hormonů a syntéze bílkovin, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje regeneraci našeho těla a rekonvalescenci po nemocích. Zinek je nepostradatelný pro těhotné ženy a zdravý vývoj plodu, pro dospělé hraje významnou roli pro plodnost a potenci. Důležitý je i pro děti, které ho potřebují pro správný mentální a fyzický vývoj. Čočka pomáhá při chorobách ledvin a močového měchýře a působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Čočku by měli obezřetně konzumovat lidé s dnou a citlivým zažíváním.
Možná nevíte, že…
Hnědá čočka je nejoblíbenější a nejběžnější čočkou u nás i v celé Evropě. Lze koupit hnědou čočku velkozrnnou a drobnozrnnou. Oba dva druhy před vařením na několik hodin namočíme, poté vodu slijeme, doplníme čistou vodou a vaříme 30 – 45 minut doměkka s kouskem mořské řasy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Červená čočka tvoří základ potravy obyvatel Středního východu. Má jemnou chuť, nemusí se namáčet a snadno se rozvaří na kaši. Často se podává s rýží nebo se z ní připravuje pyré.
Typické aroma a chuť čočky vězí ve slupce, a tak čím je čočka menší, tím má výraznější chuť.
Luštěniny milují bylinky, které působí proti plynatosti. Postačí do hrnce přidat majoránku nebo snítku kadeřavé petrželky. Ještě lepší účinky má saturejka nebo řasa kombu, kterou po uvaření luštěnin můžeme nařezat na tenké nudličky a přimíchat do pokrmu. Dalšími bojovníky proti nadýmání jsou fenykl, anýz, máta nebo kousek zázvoru.
A jak správně uvařit čočku se dozvíte v článku Jak správně uvařit luštěniny, aby byly měkké.
Kouzlení s čočkou
Čočka se dá připravit na mnoho způsobů, asi nejznámější je čočka na kyselo. Z čočky jsou výborné a výživné polévky, skvělá kombinace je čočka, cibule, kořenová zelenina a cuketa, polévku doplníme česnekem, solí a bylinkami. Z rozmixované čočky lze připravit chutnou sekanou či karbanátky. K mým favoritům patří čočkový salát. Do uvařené a ještě horké čočky vmícháme trochu oleje, drobně pokrájenou cibuli a kostičky papriky. Necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme alaburky a dochutíme sladkokyselou zálivkou z jemného octa, umeocta nebo citrónové šťávy a sladu. Salát podáváme vlažný nebo vychlazený.
Kouzlit s čočkou můžete podle našich oblíbených receptů:
Veselá neloupaná červená čočka se zeleninou
Pikantní černá čočka s červenou řepou
Kořeněná červená čočka po Marocku
Černá čočka Beluga s cuketou
Blesková čočka na cibulce
Červená čočka po indicku
Rozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím
Horská čočka na smetaně
Červená čočka s uzenou paprikou
„Majonéza“ z červené čočky
Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář