- 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
- sůl
- umeocet
- jablečný ocet
- cibule
- olej
Jak připravit čočku na kyselo
- Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
- Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
- Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
- Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká, jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet, která je slaný a ještě necháme 5 minut provařit.
- Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
- Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
- Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
- Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
- Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní nebo z ní udělat polévku.
Obměna čočky na kyselo
- Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborné ❤
Mnaaaaam ♥️