Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka na kyselo: Zdravý a lahodný recept

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a posiluje krevní oběh. Nesmí se jí ale sníst plný talíř, jak u nás bývá zvykem, ale jen malé množství, jako součást kompletního talíře.

Ingredience
4 porce
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

Většinou se rodiče snaží přivést na zdravou stravu své potomky, když jsou ještě v dětském věku. Rodiče Dagmary se ke ...

Jak připravit čočku na kyselo

  1. Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
  2. Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
  3. Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
  4. Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká, jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet, která je slaný a ještě necháme 5 minut provařit.
  5. Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
  6. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
  • Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
  • Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní nebo z ní udělat polévku.

Obměna čočky na kyselo

  • Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné ❤

Mila Beata
14. 11. 2023

Mnaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...