Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Červená řepa je moje oblíbená zelenina a snažím se ji zakomponovat do většiny pokrmů. Je navíc plná minerálů a skvěle doplňuje krev. V kombinaci s čočkou a slunečnicovými semínky vznikla výborná a rychlá večeře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 hrnek běžné čočky
  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek zeleninového vývaru nebo horká voda
  • umeocet
  • sůl
  • olej

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit čočku s řepou

  1. Čočku na hodinu namočíme a uvaříme v čerstvé vodě v běžném hrnci do změknutí (20-30 minut), lze i bez namáčení.
  2. Cibuli, mrkev a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, mrkev a řepu, osolíme. Společně chvíli restujeme, aby se zelenina opekla po všech stranách.
  4. Pak přidáme uvařenou čočku a opraná slunečnicová semínka.
  5. Podlijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr rozmixujeme tyčkovým mixérem a ochutíme umeoctem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Místo běžné čočky můžeme použít červenou, zelenou anebo jinou luštěninu.

Kombinujeme

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
22. 9. 2024

Himbajs, to byla dobrota! Jak já už jsem se těšila na podzimní vaření 🥰

Za ten rok, co jsem tady jsem si už oblíbila pár jídel, která jsou rychlá a točím je pořád dokola. Občas ale dostanu chuť i vyzkoušet něco jiného, když je čas. Toto ale bude spadat do dalších oblíbených rychlovek. Výborné, ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Zase jsem se utvrdila, že čím míň ingrediencí, tím lepší 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.