- 1 hrnek loupané červené čočky
- 3 hrnky vody
- 1 mrkev
- 1 cibule
- kus dýně (stejný díl jako mrkve)
- 1 řepa
- 2 snítky čerstvého tymiánu (1 lžička sušeného)
- lžíce oleje
- špetka soli
- kus zázvorového kořene
- lžička umeocta
- lžička jablečného octa
Jak připravit kaši z čočky
- Cibuli, mrkev, dýni a řepu omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme mrkev, dýni a řepu, za občasného míchání a cca 10 minut společně restujeme.
- Čočku propláchneme ve studené vodě a přidáme k zelenině.
- Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Vypneme.
- Zázvorový kořen omyjeme a nastrouháme na jemno, vymačkáme z něj šťávu do hrnce.
- Přidáme čerstvý tymián a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši.
- Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Luštěninová kaše potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu.
- Můžete tedy přidat jakékoli vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny.
Praktické
- Pokud je kaše příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar.
- Pokud je příliš řídká, tvařte se, že jste chtěli připravit omáčku.
- Pokud nemáme čerstvé bylinky, dáme sušené na začátku vaření.
- Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo zázvoru.
- Můžete dát jen mrkev nebo jen dýni, dát zcela jinou zeleninu.
- Použili jsme dýni máslovou, ale můžete dát i jinou, nám nejvíce chutná kaše s dýní hokkaido.
- Čočková kaše je vhodná pro děti od 1 roku, pouze nebudeme tolik solit, dávat umeocet a zázvor.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Čočková kaše před rozmixováním 🙂
To propojení chutí je dokonalé 🙂