Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Čočková kaše s tymiánem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Když chcete mít rychle něco sytého a chutného, uvařte čočkovou kaši.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek loupané červené čočky
  • 3 hrnky vody
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • kus dýně (stejný díl jako mrkve)
  • 1 řepa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu (1 lžička sušeného)
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • kus zázvorového kořene
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

V tomto rozhovoru bez servítků Eva vyzpovídala Moniku Hodásovou – trápily jí velké zdravotní potíže, špatné trá...

Jak připravit kaši z čočky

  1. Cibuli, mrkev, dýni a řepu omyjeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  3. Po chvíli přidáme mrkev, dýni a řepu, za občasného míchání a cca 10 minut společně restujeme.
  4. Čočku propláchneme ve studené vodě a přidáme k zelenině.
  5. Podlijeme vodou  a pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Vypneme.
  6. Zázvorový kořen omyjeme a nastrouháme na jemno, vymačkáme z něj šťávu do hrnce.
  7. Přidáme čerstvý tymián a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
  • Luštěninová kaše potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu.
  • Můžete tedy přidat jakékoli vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny.

Praktické

  • Pokud je kaše příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar.
  • Pokud je příliš řídká, tvařte se, že jste chtěli připravit omáčku.
  • Pokud nemáme čerstvé bylinky, dáme sušené na začátku vaření.
Obměna
  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo zázvoru.
  • Můžete dát jen mrkev nebo jen dýni, dát zcela jinou zeleninu.
  • Použili jsme dýni máslovou, ale můžete dát i jinou, nám nejvíce chutná kaše s dýní hokkaido.
Děti
  • Čočková kaše je vhodná pro děti od 1 roku, pouze nebudeme tolik solit, dávat umeocet a zázvor.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Čočková kaše před rozmixováním 🙂

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2024

To propojení chutí je dokonalé 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...