Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Čočková polévka po indicku

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 roku

Hustá, sytá polévka se skvělou chutí. Hořčičné semínko ji dodá velmi zajímavou chuť. Nenechte se proto zaleknout dlouhým seznamem potřebných ingrediencí, protože většina z nich je běžné koření, které máte doma.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • kousek celeru
  • hrnek a půl uvařené hnědé nebo zelené čočky
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet podle chuti
  • jarní cibulka
  • zázvor
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Díky změně stravovacích návyků jsem nejen zhubla 6 kilo, ale také se zbavila únavy, vypadávání vlasů a dalších potíží...

Jak připravit polévku čočkovou polévku po indicku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, zahřejeme ho a přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli se solí a asi 2 minuty restujeme.
  3. Pak přidáme lžíci hořčičného semínka, které smažíme spolu s cibulkou, občas zamícháme. Někdy může semínko na oleji začít teplem až vystřelovat, pak je nutné dát pokličku, hlídat a míchat, aby se vše nespálilo.
  4. Mezitím si nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer. Jarní cibulku nakrájíme na jemno a necháme si ji na ozdobu.
  5. Když je cibulka orestovaná do sklovata, přidáme římský kmín, kurkumu a necháme ještě minutu smažit.
  6. K orestované cibuli se semínkem a s kořením přidáme horký zeleninový vývar nebo horkou vodu a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, uvařenou čočku a bobkový list.
  7. Vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
  8. Sundáme z ohně a v části horké polévky (nabereme do naběračky) rozmícháme miso pastu a pořádně polévku promícháme. Dochutíme sójovou omáčkou a podle potřeby i umeoctem.
  9. Nastrouháme zázvor na hrubém struhadle a rukou vymačkáme asi 3 lžíce šťávy, které přidáme do polévky.
  10. Zdobíme jarní cibulkou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévka jde uvařit z jakékoliv luštěniny, skvělá je i z červené čočky.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1 roka, šetříme s olejem a solíme jen málo a nedáváme koření, před přidáním miso pasty dítěti odebereme. Sami si pak dochutíme zvlášť.
  • Od 1,5 roku stačí ubrat na dochucovadlech a koření.
  • Od 2 let může dítě jíst tuto polévku s vámi.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
3. 3. 2025

Ranní nedělní “Indie” 🙂

Jaroslav Hlávka
27. 12. 2024

Indický den po Vánocích – snídaně 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

28
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!