- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- kousek celeru
- hrnek a půl uvařené hnědé nebo zelené čočky
- 4 lžíce oleje
- sůl
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1,5 lžičky římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce miso pasty
- 1 lžíce sójové omáčky
- umeocet podle chuti
- jarní cibulka
- zázvor
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
Jak připravit polévku čočkovou polévku po indicku
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno kastrolu dáme olej, zahřejeme ho a přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli se solí a asi 2 minuty restujeme.
- Pak přidáme lžíci hořčičného semínka, které smažíme spolu s cibulkou, občas zamícháme. Někdy může semínko na oleji začít teplem až vystřelovat, pak je nutné dát pokličku, hlídat a míchat, aby se vše nespálilo.
- Mezitím si nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer. Jarní cibulku nakrájíme na jemno a necháme si ji na ozdobu.
- Když je cibulka orestovaná do sklovata, přidáme římský kmín, kurkumu a necháme ještě minutu smažit.
- K orestované cibuli se semínkem a s kořením přidáme horký zeleninový vývar nebo horkou vodu a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, uvařenou čočku a bobkový list.
- Vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
- Sundáme z ohně a v části horké polévky (nabereme do naběračky) rozmícháme miso pastu a pořádně polévku promícháme. Dochutíme sójovou omáčkou a podle potřeby i umeoctem.
- Nastrouháme zázvor na hrubém struhadle a rukou vymačkáme asi 3 lžíce šťávy, které přidáme do polévky.
- Zdobíme jarní cibulkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Polévka jde uvařit z jakékoliv luštěniny, skvělá je i z červené čočky.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1 roka, šetříme s olejem a solíme jen málo a nedáváme koření, před přidáním miso pasty dítěti odebereme. Sami si pak dochutíme zvlášť.
- Od 1,5 roku stačí ubrat na dochucovadlech a koření.
- Od 2 let může dítě jíst tuto polévku s vámi.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nedělní pohlazení 🙂
Pokaždé se na tuto polévku tak těším 🙂