Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Čočková polévka s batáty a řepou

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna jaro

Sytá polévka s čočkou, která příjemně zahřeje a hotová je během chvilky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 cibule
  • 4 lžíce červené čočky půlené
  • 1 lžíce hořčičného semínka (tmavé nebo světlé)
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší červená řepa
  • 150 g batátu
  • 1 lžíce tahini pasty
  • miso pasta
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: klíčky

Naší motivací ke změně byla touha po miminku, které jsme si oba moc přáli, ale dlouho se nedařilo. Náš příběh je důka...

Jak připravit polévku z čočky

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a červenou řepu nastrouháme nahrubo, batáty nakrájíme na malé kostičky.
  3. Na trošce oleje osmažíme cibuli se solí do skolovata, přidáme hořčičné semínko a čočku a společně ještě chvilku restujeme.
  4. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a přidáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu, mrkev a batát na kostičky.
  5. Vaříme společně asi 15 minut do změknutí zeleniny a čočky.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť, lžící tahini a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborňačka 😍

Podařená polívečka 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...