Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Čočková polévka s batáty a řepou

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna jaro

Sytá polévka s čočkou, která příjemně zahřeje a hotová je během chvilky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 cibule
  • 4 lžíce červené čočky půlené
  • 1 lžíce hořčičného semínka (tmavé nebo světlé)
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší červená řepa
  • 150 g batátu
  • 1 lžíce tahini pasty
  • miso pasta
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: klíčky

Vždy jsem toužila po dokonalé postavě a krásném oblečení: cvičila, držela diety a různé výživové směry a jako introve...

Jak připravit polévku z čočky

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a červenou řepu nastrouháme nahrubo, batáty nakrájíme na malé kostičky.
  3. Na trošce oleje osmažíme cibuli se solí do skolovata, přidáme hořčičné semínko a čočku a společně ještě chvilku restujeme.
  4. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a přidáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu, mrkev a batát na kostičky.
  5. Vaříme společně asi 15 minut do změknutí zeleniny a čočky.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť, lžící tahini a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

tuhle vařím pořád okola :D

Michaela
2. 3. 2025

Strašně dobrá polévka, i naše 18 měsíční holčička ji miluje ❤️ vaříme velmi často.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...