Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočkové ragú

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jednoduchý, sytý a lahodný recept s červenou čočkou, ze kterého lze vymyslet mnoho variant pouze výměnou zeleniny nebo koření.

Ingredience
pro 5 porcí
  • 1 cibule
  • 5 mrkví
  • čtvrtka hlávkového zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • rozmarýn
  • 2-3 lžíce oleje
  • na dochucení: shoyu, umeocet

Beáta se narodila s vrozenými vadami kyčlí, zad a malým vzrůstem. K permanentním bolestem a chození o berlích se se p...

Jak na čočkové ragú
  1. Na oleji orestujte cibuli a posolte ji.
  2. Přidejte česnek na plátky, rozmarýn, sladkou papriku a lžíci shoyu.
  3. Minutku restujte.
  4. Přidejte nakrájenou mrkev na větší kusy, zelí a opláchnutou červenou čočku.
  5. Zalijte vývarem nebo vodou po okraj zeleniny a jakmile bude tekutina vřít, snižte plamen a duste 10-15 minut do změknutí čočky i zeleniny.
  6. Dochuťte umeoctem a případně ještě solí nebo shoyu.
  7. Pokud máte rádi jemnou chuť, přidejte několik lžic rostlinné smetany.
  8. Podávejte s obilovinou (např. kroupami) a salátem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Pokud máte již čočku uvařenou, stačí podusit ve vodě zeleninu a k uvařené zelenině zamíchat již hotovou čočku a pokrm dochutit.

Obměna

  • Mrkev v receptu velmi dobře nahradí i dýně hokkaido, batát nebo cuketa.
  • Ragú je výborné i z jiného druhu čočky, případně mungo fazolek.
  • Rozmarýn se dá nahradit i jinou bylinkou – tymián, bazalka, oregáno, majoránka. Nejlépe v čerstvé, ale můžete použít i sušenou verzi.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na dochucovadlech a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
23. 10. 2024

Moooc dobre a hl. jednoduche i rychle ;-) uz mne i napadaji ty dalsi varianty obmenou koreni nebo zeleninky :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mexické fazole jinak: Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...