Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Čočkové ragú

Uvařeno
bez lepku

Tento jednoduchý recept vám může posloužit všelijak, hustý jako omáčka, řidší jako polévka, rozmixovaný na krém. Záleží jen na vás.

Ingredience
  • malá čočka
  • olej
  • mrkev
  • cibule
  • ořechy
  • česnek
  • sladká mletá paprika
  • sušené kari listy
  • bobkový list
  • sůl
  • černý pepř
  • čerstvá petrželka
  • celozrnné těstoviny

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit ragú z čočky a zeleniny s těstovinami

  1. Nasekejte mrkev, cibuli a česnek.
  2.  V pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli, mrkev a česnek, mletou papriku, kari listy a osmahněte.
  3. Přidejte čočku, zalijte dostatečným množstvím vody a pomalu vařte.
  4. Ke konci vaření osolte, opepřete a ragú dvakrát projeďte tyčovým mixérem, aniž byste vše rozmixovali, jen velmi zlehka.
  5. Uvařte požadované těstoviny, vložte je do pánve s ragú, vše posypte petrželkou, promíchejte a podávejte.

Praktické

  • Pokud nechcete kondiment na těstoviny, stačí nechat řidší a máte polévku.
  • Ořechy nechte ve velkých kusech.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny nebo jinou bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Místo kari listů použijte majoránku nebo oregáno.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky, absolutní pecka!

Ještě jednou hezký den, šlo by prosím doplnit do receptu kolik tak všeho dát?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...