Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Čočkové slané krekry

Uvařeno

Výborná slaná chuťovka, něco mezi sušenkami, krekry, placičkami, prostě ke slanému mlsání. Je skvělá třeba s hummusem.

Ingredience
  • 80 g loupané červené čočky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžička hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • pepř
  • asi 180 g vody
  • mák na posypání
  • lněná semínka na posypání
  • sezamová semínka na posypání

Jak připravit slané sušenky z čočky

  1. Čočku omyjte a dejte vařit. Když se voda vaří, vařte 3 minuty. Opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
  2. Do mixéru dejte čočku, ovesné vločky, olej, vodu, hořčici, cibuli, dýňová a slunečnicová semínka, tymián, sůl a pepř. Rozmixujte, abyste získali hladkou a poměrně hustou směs.
  3. Namažte směs na lehce olejovaný pergamenový papír a směs tence rozetřete. Čím tenčí, tím křupavější bude výsledek.
  4. Posypte sezamem, lnem a mákem.
  5. Pečte na 190°C asi 40 minut.
  6. Nechte vychladnout a nakrájejte nebo nalámejte na tvary dle vaší fantazie.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na tom, jak vysoce jste natřeli hmotu na plech.
  • Nechte vychladnout a pak krájejte.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky.

Obměna

  • Jakékoliv koření nebo bylinky.
  • Posypku ze semínek můžete vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření. Pozor na vdechnutí semínek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko moc děkuji za tento recept! To jsem přesně delší dobu hledala k vlastní výrobě. Krekry jsou tak moc jedlé❣️😍😋👍

Po poriadnej vychádzke takéto super krekry s teplým čajom chutia úžasne. Vierka ďakujem za recept:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Bezlepkové krekry s mákem a sezamem

Pokud chystáte pohoštění, pak jsu tyto krekry ideální volba. Jsou bez lepku a nezaberou příliš času. Skvěle se hodí jen tak samotné nebo i k různým dipům a...

Semínkové trojhránky

Křupavé a voňavé trojhránky, které lze chroupat jen tak nebo jako pečivo k omáčkám a krémům.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Volské oko jinak

Zpestřete si svůj talíř a zkuste si připravit volské oko ve veganské verzi, tedy bez vajec. Pohrajte si v kuchyni, vaření je i zábava.