- 1 hrnek červené čočky
- 1 hrnek sušených hub
- 1 hrnek pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
- špetka pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- olej na smažení
- 3 hrnky vody
Jak připravit na houbové karbanátky z čočky bez masa
- Houby předem namočíme do hrnku vody.
- Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrncích vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
- Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
- Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
- Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
- Rozpálíme v menší pánvi olej.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
- Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
- Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.
Kombinujeme
- Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.
Obměna
- Houbové karbanátky bez masa můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
- Do karbanátků na způsob veganského masa přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
- Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
- Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sójovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc doré karbanátky😋 byly s dýňovým pyré a salátem,bohužel došla kvašená zelenina
Díky za recept 😍 ! Včera jsem vyzkoušela a karbanátky jsou vynikající – ocenili je i nejedlíci hub 👍😁