- 1 cibule
- 2 hrnky vařené čočky (500 g)
- 1 cuketa (350 g)
- 1 hrnek pohankové mouky (cca 200 g)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sójová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit slaný čočkový koláč
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu nastrouháme na hrubo.
- Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na větším množství oleje s větším množstvím soli cca 10 minut.
- K hotové zelenině přidáme uvařenou čočku, koření, prolisujeme česnek a promícháme.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme pro slanější chuť ještě sójovou omáčku. Počítejte, že do jídla ještě přijde mouka, tak aby výsledný koláč nebyl bez chuti.
- Do směsi čočky a zeleniny přidáme už jen mouku. Raději po troškách. A řádně promícháme, aby vznikla lepkavá konzistence.
- Hmotu přesuneme do nepřilnavé formy na koláč (jinak musíme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír) a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut na 220°C. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když povrch začne praskat, bývá hotovo. Když ho necháte trochu zchladnout, bude se dát krásně porcovat na dílky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Do jídla nepřidávám žádnou vodu, cuketa je vodnatá dost, ale pokud se vám utrhne ruka s moukou nebo je čočka příliš suchá, klidně přidejte trochu vody z čočky nebo vody samotné, aby vám směs šla promíchat a nebyly v ní hroudy mouky. Poměr mouky a případné tekutiny dolaďte podle potřeby viz foto “těsta” níže.
- Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
- Koláč se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte ihned po vyndání z trouby.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Můžete použít i klasický pekáček nebo formu na pizzu apod. Doba pečení pak závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (mrkev, květák, pórek, zelí…).
- Stejně tak místo čočky lze použít fazole, cizrnu či hrách.
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním mouky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Konečně jsem využila tuhle úžasně roztomilou formičku na tartaletku. Akorát na jednu porci čočkového koláče. Moc jsem si pochutnala. K cuketě jsem přidala menší množství čočky a výsledná chuť mě překvapila. Chutnal úplně jako bramborák. V kombinaci s obilovinou s dýní to byla výborná večeře. Děkuji za recept. :)
Dobře pečené a dobre 👌