- 100 g kokosové mouky
- 100 g mletých ovesných vloček
- 60 g rozpuštěného kokosového oleje
- cca 60 ml rýžového sirupu
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka soli
“Karamelová” vrstva
- 400g datlové pasty
- 100ml vody
- 2 lžíce mandlového másla
- špetka soli
- 2 hrsti nasekaných lískových oříšků
Čokoládová vrstva
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 150g kakaového másla
- 35g mix karob/kakao
- 5 lžic javorového sirupu
- špetka soli
Jak připravit zdravé čokoládové tyčinky s karamelem
- Rozpuštěný kokosový olej smícháme s kokosovou a ovesnou moukou.
- Přidáme rýžový sirup, vanilku a rukama vypracujeme těsto.
- To natlačíme do pečícím papírem vyloženého srnčího hřbetu a dáme na chvíli do mrazáku odpočinout.
- Mezitím si vytvoříme “karamel” smícháním všech ingrediencí.
- Tento karamel následně rovnoměrně rozprostřeme na korpus, vtlačíme do něj nasekané lískové oříšky a vložíme do mrazáku nejméně na jednu hodinu.
- Na čokoládovou polevu smícháme kakaové máslo, kakao/karob a javorový sirup v menším kastrůlku a na mírném plameni za stálého míchání necháme rozpustit.
- Když je báze s karamelem dostatečně tuhá, vyndáme z mrazáku a nakrájíme na tyčinky.
- Tyčinky namáčíme v připravené čokoládě, nejlépe dvě vrstvy (nejdříve jednu vrstvu, nechat čokoládu zaschnout a následně druhou vrstvu).
- Před konzumací dáme tyčinky ještě na chvilku do lednice, kde je i uchováváme.
Praktické
- Tyčinky zaženou chuť na sladké a stačí kousek – jsou velmi syté.
- Skladujeme v lednici.
Obměna
- Místo ořechů můžeme dát mandle, semínka nebo sušené ovoce.
- Dětem dáváme až v momentě, kdy se začnou shánět po čokoládě a jiných konvenčních sladkostech. Neučíme je na příliš sladké a kakaové chutě zbytečně brzy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář