Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vajec. Kdo vyzkouší?

Ingredience
menší pekáček
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 90 g rozinek/datlí
  • 1 hrnek mletého máku
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
  • 600 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 2 lžíce kakaa nebo karobu
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit čokoládovou buchtu s mákem

  1. Sušené ovoce zalijeme vařící vodou.
  2. V mixéru si vyšleháme mléko/vodu s olejem.
  3. V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, mák, kypřící prášek, skořici, sůl, škrob, kakao).
  4. Slijeme sušené ovoce a přidáme ho do mixéru a dohladka rozmixujeme.
  5. K suchým ingrediencím přidáme vyšlehané mokré ingredience.
  6. Vmícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy.
  7. Menší pekáček omastíme a vysypeme moukou.
  8. Vlijeme těsto a dáme péct na 180°C cca 20-35 minut.
  9. Kontrolujeme špejlí.
  10. Vrch buchty můžeme polít roztopenou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Místo veganské buchty z tohoto těsta můžeme upéct i bábovku – těsto nalijeme do vysypané bábovkové formy a pečeme cca 35 minut.
  • Pro malé děti používáme karob místo kakaa.

Obměna

  • Místo špaldové můžeme použít i jinou celozrnnou mouku.
  • Datle a rozinky můžeme vyměnit za sirup nebo slad.
  • Mák můžeme vynechat a udělat jen čokoládovou buchtu.
  • Pro ovonění můžeme přidat 1 lžíci nastrouhané kůry z BIO citrónu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5, lépe však 3 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

56 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak buchta se povedla, jen jsem také musela malinko upravit množství. Recept jsem zachovala, jen jsem dala o 100ml vody méně a oleje jen půl hrnku. Dosladila jsem asi 4 lžícemi čekankového sirupu a pekla jsem to asi hodinu, za 20 minut se neupeče zcela určitě.

Tak nevím, mě to nějak neoslovilo 🙄 Možná jsem ji měla víc osladit. Jinak jsem pekla 45 minut a pořád mi přijde taková nějaká mokrá ( nedopečená? 🤔 ) Zkusila jsem špejlí, ale těsto se nelepilo, jen špejle byla mastná ( asi tím olejem ), tak nevím jestli to tak má být. Jako dá se to jíst, ale nevím jestli budu dělat znovu 🙄

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...
klub
8
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...
klub
21
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...