- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 90 g rozinek/datlí
- 1 hrnek mletého máku
- 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 40 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
- 600 ml vody nebo rostlinného mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 lžíce kakaa nebo karobu
- 1 lžíce skořice
- špetka soli
Jak připravit čokoládovou buchtu s mákem
- Sušené ovoce zalijeme vařící vodou.
- V mixéru si vyšleháme mléko/vodu s olejem.
- V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, mák, kypřící prášek, skořici, sůl, škrob, kakao).
- Slijeme sušené ovoce a přidáme ho do mixéru a dohladka rozmixujeme.
- K suchým ingrediencím přidáme vyšlehané mokré ingredience.
- Vmícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy.
- Menší pekáček omastíme a vysypeme moukou.
- Vlijeme těsto a dáme péct na 180°C cca 20-35 minut.
- Kontrolujeme špejlí.
- Vrch buchty můžeme polít roztopenou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Místo veganské buchty z tohoto těsta můžeme upéct i bábovku – těsto nalijeme do vysypané bábovkové formy a pečeme cca 35 minut.
- Pro malé děti používáme karob místo kakaa.
Obměna
- Místo špaldové můžeme použít i jinou celozrnnou mouku.
- Datle a rozinky můžeme vyměnit za sirup nebo slad.
- Mák můžeme vynechat a udělat jen čokoládovou buchtu.
- Pro ovonění můžeme přidat 1 lžíci nastrouhané kůry z BIO citrónu.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5, lépe však 3 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak buchta se povedla, jen jsem také musela malinko upravit množství. Recept jsem zachovala, jen jsem dala o 100ml vody méně a oleje jen půl hrnku. Dosladila jsem asi 4 lžícemi čekankového sirupu a pekla jsem to asi hodinu, za 20 minut se neupeče zcela určitě.
Tak nevím, mě to nějak neoslovilo 🙄 Možná jsem ji měla víc osladit. Jinak jsem pekla 45 minut a pořád mi přijde taková nějaká mokrá ( nedopečená? 🤔 ) Zkusila jsem špejlí, ale těsto se nelepilo, jen špejle byla mastná ( asi tím olejem ), tak nevím jestli to tak má být. Jako dá se to jíst, ale nevím jestli budu dělat znovu 🙄