Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Čokoládový dort s citrónovým tvarohem z tofu (bezlepkový, bez cukru, mléka a vajec)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Našly jsme odpověď na vaši poptávku po zdravém dortu k prvním narozeninám, který by ale chutnal celé rodině. Tady je dort právě úspěšně otestovaný na babičce a dědečkovi. Vyrobila jsem ho snadno a rychle na chalupě vlastně jako takový bezlepkový pokus o tolik úspěšný brownies z řepy. Když už byl hotový základ, napadlo mě udělat ještě krém z tofu. A po ruce byl biocitrón. Výsledkem je tento moc dobrý dort.

Ingredience
na malý plech nebo dortovou formu

Na korpus:

  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 6 kusů syrové červené řepy (600 g)
  • 2 hrnky rozinek
  • 1 kypřící prášek bez fosfátu
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 hrnky horké vody
  • 5 lžic karobu
  • 1/3 hrnku rostl. oleje
  • kúra z jednoho bio citrónu (není nutné, ale hezky voní)

Na polevu:

  • 2 balíčky tofu (390 g)
  • 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 3 lžičky práškového agaru
  • 4 lžíce sladu (rýžového sirupu, pokud jako celiak nesnesete ani slad)
  • kúra z jednoho bio citrónu
  • šťáva z jednoho bio citrónu
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Na ozdobení:

  • mandle/ oříšky/ rozinky v karobu apod.

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Postup
  1. Červenou řepu dáme vařit ve slupce. Vaříme asi hodinu. Pak prudce zchladíme a oloupeme.
  2. Pokrájíme na kostky, aby se nám dobře mixovalo a rozmixujeme ve dvou hrncích horké vody spolu s rozinkami a olejem na kaši.
  3. Na struhadle ostrouháme ze všech stran omytý bio citrón.
  4. V misce smícháme všechny sypké ingredience: sůl, mouku, kypř. prášek, skořici, karob, kúra z citrónu.
  5. Přimícháme rozmixovanou řepu s rozinkami a promícháme do podoby řídkého těsta. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme sladem/sirupem.
  6. Formu vymažeme olejem a vysypeme rýžovou moukou.  Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 180°C.
  7. Pro kontrolu píchneme do těsta špejlí – pokud se nelepí, je hotovo.
  8. Když už se dort peče, pustíme se do výroby citrónového tvarohu. Do hrnce dáme do dvou hrnků vody vařit dva balíčky tofu se špetkou soli.
  9. Po 5 minutách přidáme slad/sirup, kúru a šťávu z citronu, agar. Krátce povaříme, vypneme.
  10. Rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme. Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.
  11. Nalijeme na upečený korpus a necháme v chladu ztuhnout.
  12. Vršek dortu můžeme ozdobit po nějakém čase tuhnutí mandlemi, rozinkami v karobu (viz foto), sušeným ovocem apod.
Praktické radydrot repovy s citronovym tofu kremem

Těsto ochutnejte, zda je pro vás dost sladké. Pro nás je toto až dost, klidně by mohlo být méně rozinek. Část rozinek můžete nahradit sladem či sirupem. Citrónová kúra v receptu není nutná, ale krásně to s ní pak voní.

Pokud nechcete červenou barvu dortu, přidejte víc karobu nebo i kvalitní kakao, abyste získali čokoládovější barvu dortu. Našim dětem i babičce a dědovi se však barva moc líbí tak, jak je.

Ozdody na dort dávejte až v momentě, kdy vršek dortu tuhne, jinak se vám utopí a nebudou vidět.

Děti

Dort je vhodný již pro první narozeninové oslavy našich nejmenších.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

dort mě trochu zklamal, skoro totálně bez chuti……..té řepy je tam moc……..vůbec to nemá žádnou chuť :(

Lze pouzit i jinou mouku? napr. kukuricnou? nebo to ovlivni vysledek. dekuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...
16
25

Nepečený jahodový dort

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...