- 2 jablka
- 2 hrušky
- 3/4 l vody
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky prášku ze sušených bezinek (nemusí být)
- na případné doslazení ovocný koncentrát
- špetka soli
- jedlé květy na ozdobení: šeřík a violka trojbarevná
Jak rychle připravit zdravý ovocný krém bez cukru a mléka
- Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody a očistíme ovoce.
- Přidáme do vody se špetkou soli a vaříme cca 15 minu, až ovoce i se slupkou změkne.
- Pokud chceme vykouzlit růžovou barvu dezertu a ovoce samo není příliš barevné, můžeme přidat prášek ze sušených bezinek.
- Ve zbylé studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob, až nebudou žádné kousky ale jen bílá voda.
- Hrnec s ovocem vypneme, obsah rozmícháme na hladký krém a přilijeme rozmíchaný škrob a vanilku.
- Vrátíme na plotnu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme, až začne houstnout jako pudink.
- Ochutnejte, zda je krém dost sladký, podle potřeby doslaďte.
- Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Šeřík chutná stejně jako voní, stačí pár kvítků.
- Dezert v lednici můžete bez obav dva dny skladovat, dá se tedy udělat do zásoby.
- Pokud je krém moc hustý, přidejte vodu, pokud nehoustne, přidejte rozmíchaný škrob a povařte. Ovoce je různě velké a různé plné vody či sušší, tak je potřeba si recept přizpůsobit.
- Já tyhle dezerty dělám vždy od oka. Vody dám jen tolik, aby ovoce bylo pod vodou, ale ne více. A podle potřeby přidám vodu nebo škrob, když se mi konzistence nelíbí. Někdy máme chuť na tekutý, horký, který takřka vypijeme, jindy ho necháme pěkně ztuhnout a vychladit, je pak tuhý tak, že lžičkou vykrajujeme kusy. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
- V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná ovocnou dřeň nebo zmrzlinu.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Ovoce je někdy slaďoučké samo o sobě a tepelnou úpravou ještě zesládne. Někdy to ale chce přidat trošku ovocného koncentrátu či jiného sladidla. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pokud krém připravíte dostatečně tuhý a nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit na talířek.
Obměna
- Místo ve vodě můžete vařit v jablečném moštu.
- Místo ovocného koncentrátu můžete dosladit sladem, sirupem nebo do základu přidat rozinky a rozmixovat ovoce s nimi.
- Pudink můžete udělat jen jablečný, jen hruškový, či vzít jiné sezónní ovoce, které už je potřeba zpracovat.
- Na obarvení můžete použít řepu či jiné přírodní barvivo.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od jednoho roku, nedáváme bezinky a vanilku, nemusíme dokonce ani zahušťovat škrobem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaam ♥️ Dala jsem sušené maliny a trosku rozinek a datli ah mnaaaaam takova dobrota , kvitka nemam , ale je zo vynikající i bez kvítků ♥️♥️♥️
Ano videla?…moc děkuji. Já do teď nevěděla, ze je vanilka v prášku…no super…jdu si to najít…Hezký vecer