Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Congee z červené thajské rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Taky se vám stává, že si zamilujte jídlo natolik, že byste ho mohli jíst pořád a pořád a pořád? Mně se to stalo s congee neboli rýžovou kaší. A nejkrásnější na tom je, že může být pokaždé jiné. Podle chutě, podle sezóny, podle hladu. Může být bohaté nebo chudší, vždyť jen to co, s congee udělá tamari a gomasio, je neuvěřitelné.

Ingredience
1 porce
  • 80 g thajské červené rýže
  • 30 g červené a žluté papriky
  • 30 g žluté cukety
  • 30 g zelené cukety
  • 1 žampion
  • 1 lžička nakrájené červené cibulky
  • olivový olej
  • tamari
  • gomasio
  • sůl

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit rýžovou kaši z červené thajské rýže

    1. Vařte rýži po dobu 1 hodiny a 30 minut v rýžovaru nebo tak, jak jste zvyklí (ve větším množství vody).
    2. Nasekejte cibulku, nakrájejte papriky a cukety na proužky, žampion nakrájejte na malé kostičky.
    3. Do pánve nalijte olej a přidejte nejprve žampion. Orestujte. Poté přidejte zeleninu, kromě cibule. Lehce osolte a restujte několik minut na prudším plameni.
    4. Když je rýže připravena, nandejte jí do misky, přidejte orestované žampiony a zeleninu, syrovou cibuli, polijte omáčkou tamari a posypejte gomasiem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Solte opravdu jen lehce, tamari pokrm skvěle ochutí.
  • Rýži nesolte vůbec.
  • Pro vezri bez sóji použijte na osolení jen sůl nebo hrachovou tamari.

Obměna

  • Nepoužíváte-li tamari, můžete použít i shoyu.
  • Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme tamari a dáme jen maličko soli, zeleninu pro ně vařte o trochu déle.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ideme na bike, k rannej polievke to chcelo este nejaku vyzivu a toto bodlo uplne skvele.

Květoslava
3. 10. 2020

Výborné, moc jsem si pochutnala! Děkuji za recept. Květa

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Celozrnná rýže basmati se zeleninou

Rychlé rizoto, se sezónní zeleninou, která se skvěle doplňuje s použitým kořením. Lehké letní jídlo, které budete mít na stole během chvilky.

Rýžová kaše s červenou řepou a wasabi

Super snídaně pro pozdní léto a začátek podzimu. Tahle porridge vám určitě trochu připomene sushi. Velký podíl na to má gomasio, tamari a wasabi.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...
20
6

Jarní congee

Je jaro, vše kolem nás kvete, roste, klíčí, probouzí se k životu ze zimního spánku. Tahle energie by neměla na našem stole chybět. Jídlo bude hned veselejš...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...