- 1 cibule
- cca 400 g cukety
- 2 hrsti čerstvých hříbků
- 2 hrnky vařených fazolí
- 4 listy mangoldu (nemusí být)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky oregána
- olej
- sůl
- umeocet
- 3-4 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
Jak připravit cuketovou omáčku s hříbky
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, cuketu na velké kostky, hříbky na menší kousky, mangold na proužky.
- Ve vyšší pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, hříbky, osolíme a společně orestujeme. Necháme pak pod pokličkou podusit cca 15 minut, aby byly hříbky dobře stravitelné. Ke konci přidáme mangold.
- Mezitím do vyššího hrnce vložíme cuketu, špetku soli a podlijeme trochou vody (asi 2 cm do výšky). Dáme vařit na mírný plamen a dusíme pod pokličkou cca 10 minut, dokud není cuketa měkká. Pro zkoušku píchneme vidličkou.
- Když je cuketa měkká, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem nebo ve stolním blenderu spolu s česnekem. Podle potřeba ještě přidáme vývar/vodu, aby se dala rozmixovat do hladka.
- Do pánve k hříbkům přidáme vzniklou rozmixovanou omáčku, promícháme, vypneme.
- Do vypnuté omáčky přidáme podle chuti smetanu a trošičku umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Omáčka se hodí k těstovinám, ke knedlíkům, polentě, obiloviným plackám nebo kváskovému chlebu.
- Cuketu vařím a mixuji zvlášť, protože takto krásně zužitkuji i přerostlé tuhé cukety, které mají tuhou slupku a díky mixování v blenderu se to úplně ztratí. Pozor – ponorným mixérem se tuhé slupky nezbavíte. Pokud máte přerostlou cuketu a nemáte výkonný mixér, tak cuketu oloupejte!
- Mladou cuketu můžete přidat k hříbkům pokrájenou na malé kousky nebo nastrouhat a podusit společně, nemusíte z ní dělat omáčku zlvášť.
- Mangold nechávám schválně vcelku a přidávám na závěr, protože pak je omáčka zajímavá a je do čeho kousnout, můžete ho ale klidně vynechat. Já ho používám, protože mám velkou úrodu na zahradě.
- Stolní blender udělá skutečně hladkou omáčku, ve které nepoznáte, že původ je cuketa. Ale pozor – u přerostlých cuket je potřeba vydlabat semena!
- Vývar/vodu dáváme raději po troškách, aby výsledek nebyl řídký. Pokud bychom přelili, tak můžeme na závěr zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody tak, že jej do omáčky vlijeme a povaříme.
- Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
- Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.
Obměna
- V tomto receptu jsem použila předem uvařené malé bílé fazole, ale můžete použít jakékoli fazole máte po ruce.
- Houby můžete použít i jiné než hřiby – v sezóně dávám, co roste, mimo sezónu žampióny apod.
- Místo mangoldu můžete použít špenát, místo cukety, kedlubnu nebo patizon.
- Můžete podle chuti obměnit také bylinky nebo koření.
- Smetanu někdy ani nedávám, omáčka je sama o sobě výborná.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už dobře koušou, jen ubereme sůl a olej, šetříme umeoctem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mamka řekla, že ta omáčka vypadá jak když už to jednou někdo měl 😂 ale chutnala jí. Všem nám to chutnalo, houby máme rádi. K tomu oves a červené fazole. Mňamka. Děkujeme 😊
Před dvěma dny jsem měla takový zelený oběd..:), a chutnalo to pak i chlapům z termosky..:)
Měla jsem žampiony, a řapíkatý červený mangold..a bylo to moc dobré….