- 4 hrnky vařeného čiroku
- 1 cibule
- 1 menší cuketa
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3 lžíce vody
- případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
- Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
- Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
- Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
- Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
- Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
- Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
- Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.
Kombinujeme
- Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
- Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.
Obměna
- Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
- Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.
Děti
- Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
🙂
dobrota 😊