Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Cuketové čirokoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři, když nemáme moc času na vaření a přitom se chceme najíst zdravě a včas.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 hrnky vařeného čiroku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 lžíce vody
  • případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění
Jak připravit rizoto z cukety a čiroku
  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu  na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.

Děti

  • Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

🙂

dobrota 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...