Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Cuketové špízy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Menší nápad jak naložit s cuketou, která je určitě královnou léta a letních receptů. Je to obyčejné a rychlé a nám moc chutnalo.

Ingredience
  • cuketa
  • strouhanka
  • konopná semínka
  • koření Holy Veggie Sonnentor
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • česnek
  • pažitka

K účasti na programech Jíme Jinak mě motivovaly naše děti a jejich partneři, kteří se stravují jinak už dávno a já js...

Jak připravit pečené špízy z cukety

  1. Cukety nakrájejte škrabkou na brambory a plátky vložte do mísy.
  2. Do misky dejte strouhanku, konopná semínka, sůl, prolisovaný česnek, koření a promíchejte.
  3. Cukety polijte extra panenským olivovým olejem a posypte je ochucenou strouhankou, napíchejte na špejle jako harmoniku.
  4. Předehřejte troubu na 200°C v režimu ventilátoru a cukety pečte asi 10 minut. Osolte až nakonec. Na talíři posypte pažitkou a můžete pokapat citrónem.

Praktické

  • Samozřejmě jde nakrájet cuketu i jinak, ale pokud si rádi hrajete a chcete nabídnout i něco oku ladícího, zkuste tento způsob. Myslím, že to na talíři vypadá hezky.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte strouhanku bez lepku, např. kukuřičnou.

Obměna

  • Strouhanku můžete dochutit i třeba jen petrželkou.
  • Místo konopného semínka použijte něco křupavého.
  • Použijte jakékoliv cukety, já žlutou a zelenou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

70 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Raduska98
7. 9. 2024

Mám asi blbou škrabku, tlačila jsem , aby byly proužky trochu silnější. Bohužel. Při napichování se hned rozpadaly. Tak jsem ty pruhy zamíchala ve ochuc.strouhance a hodila na plech. Není ta teplota moc vysoká na větrák?

Ahoj Vierko, včera jsem tyto cuketky dělala k obědu – výborné…..vynechávám ,když peču v troubě ,česnek, mám pak pocit, že hořkne…trochu jsem spěchala, a přišlo mi to napichování na špejli už dlouhé, tak jsem všem udělala nějaké špízy a zbytek cuket dala jen tak na plech..a taky to bylo úplně skvělé, tak příště asi ty špejle vynechám úplně..:))), no samozřejmě , že je to na špejli hezčí…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské. 

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.

Svěží letní steak

Lehký a svěží recept, který přijde vhod v horkých letních dnech. Pokud se do toho pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo. Osobně jsem nadšená. Chce to čas ...

Gaji Bokkeum

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.