Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Cuketový chlebíček

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Letní recept, do kterého využijeme cukety, kterých je v tomto období nadbytek. Chlebíček je příjemně vláčný a sladký, bez přidaného cukru, vajec a laktózy.

Ingredience
chlebíčková forma 12 x 27 cm
  • 230 g mouky T2 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 180 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 60 g sladu
  • 50 g rozinek
  • 60 g čokoládových peciček
  • 40 g oleje
  • 50 g tahini
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 18 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • vanilka
  • skořice
  • 180 g rýžového mléka

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit vláčný chlebíček z cukety

  1. Nastrouhejte cuketu.
  2. V míse dobře promíchejte všechny suché ingredience.
  3. Přidejte mokré ingredience.
  4. Lehce cuketu vymačkejte a přidejte do mísy. Znovu velmi dobře promíchejte.
  5. Chlebíčkovou formu vystelte pečícím papírem a vlijte do ní těsto.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut na 180°C.
  7. Špejlí zkontrolujte, zda je chlebíček uvnitř propečen.
  8. Nechte vychladnout a nakrájejte.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Chlebíček je příjemně sladký, ale pokud chcete, doslaďte, ale upravte pak podle potřeby i množství mouky a tekutiny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Indiánka
7. 8. 2023

Dobrý den, potřebuji poradit. Můj 1.pokus byl chuťově dobrý, ale nevyždímala jsem cuketu, tak se neupekl. Uvnitř syrový, mokrý, navenek upečený, zkoušela jsem ho péct dýl, ale nic. 2.pokus už jsem cuketu vyždímala, ale výsledek stejný 🫣 Tušíte někdo, proč se neupeče? Mouku dávám celozrnnou, ale hladkou ….

Chlebíček je chuťově super. Jen asi moje pečící schopnosti nejsou. :) Chlebíček se mi nedopekl a srazil. Máte pro mě radu? Změnu v surovinach jsem provedla. Dala jsem částečně celozrnou mouku hladkou, dosla polohrubá. Pekla jsem 1h a pekla jsem na 185 (peču na tuto teplotu většinou vše). Že by 185 bylo moc?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sušenky se sušenými švestkami a čokoládou

Jednoduché a chutné sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo kávě, jako malá sladká svačinka nebo pohoštění pro hosty. Jejich příprava je jednoduchá a nez...

Dvoubarevné sušenky

Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

Kokosové hromádky (bez lepku)

Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.

Letní koláč s fíky a ostružinami

Ovocný koláč bez cukru, který dá vyniknout přirozené chuti a sladkosti fíků. Ostružiny dodají tu správnou dávku kyselosti. Jedním slovem lahoda. Potěší vás...

Bezlepkové košíčky s “tvarohovo”-borůvkovým krémem

Máte přebytky borůvek? Připravte si tyto jednoduché krémové košíčky, které jsou bez lepku, cukru i mléka. Příprava je jednoduchá a z těsta na korpus si můž...

Sušenky Garibaldi

V Anglii si na těchto sušenkách pochutnávají už 160 let, vy si je nyní můžete připravit ve zdravější verzi bez cukru, mléka a vajec.