- 1 kg cukety
- 200 g pohankové mouky
- 200 g jáhlové mouky
- 200 g rýžové mouky
- 300 g rýžového sirupu
- 0,5 l vody
- 200 g nasekaných mandlí a ořechů
- 4 lžíce karobu/kakaa
- 200 g rozinek
- 5 lžic jablečného octa
- 30 g prášku do perníku bez fosfátů (1 a půl sáčku)
- 1 lžička perníkového koření
- 10 lžic oleje
- špetka soli
- povidla bez cukru na potření
- máta a sušené rostlinné mléko na ozdobení
- olej a mouka na vysypání plechu
Recept na zdravý, ale sladký cuketový perník
- Cuketu pokrájíme na menší kusy i se slupkou a rozmixujeme v půlitru vody na pyré.
- V míse smícháme všechny ingredience, přidáme rozmixovanou cuketu.
- Důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hrudky a různě sladká místa.
- Vyšší plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 180°C.
- Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
- Vyndáme z trouby, ještě horké pomažeme povidly a necháme vychladnout.
Praktické
- Krájejte až po vychlazení.
- Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, můžete použít jen kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a přidat více koření, aby perník hezky voněl.
Obměna
- Pokud nemáte celiakii, můžete sladit sladem, je to levnější. Dejte cca 400 g pro dostatečnou sladkost.
- Pokud nemáte celiakii, můžete mouky obměnit. Velmi chutný je perník jen ze špaldové či celozrnné pšeničné mouky. Chutná je taky odlehčená verze špaldová + jáhlová mouka (200 g + 400 g).
- Perník můžete nechat bez povidel nebo ho natřít marmeládou bez cukru.
- Pokud chcete luxusnější verzi, můžete ho po pečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
- Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší perník.
Děti
- Veganský dezert je vhodný pro děti od 1 roku, pokud už jim dáváte ořechy a mandle.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak já dala pohankovou mouku a špaldu, jinak vše dle předpisu a je z toho těžký, jak nedopečený , ale chuťově dobrý kousek. Vypadá to ale, že si to budu jíst sama😆🤣
Muzu tam dat misto orisku mak a mit z toho takovy makovec?