- 1 malá cuketa
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 0,5-1 lžička mleté papriky
- 1 lžička hrubozrnné hořčice (dle toho, jak máte pikantní)
- špetka chilli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička rajčatového protlaku
- k dochucení: sůl, pepř
- Cuketu si nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní šťávu.
- Na oleji v hrnci orestujte na kostičky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
- Až bude zlatavá, přidejte utřené česneky.
- Chvilku orestujte a dejte stranou.
- Do hrnce teď dejte nastrouhanou cuketu a jemně posolte. Nechejte cuketu dusit 5 minut na nejnižším plameni.
- Na závěr vše smíchejte, ochuťte sojovou omáčkou, protlakem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.
- Podávejte s kváskovým chlebem nebo plackami.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
- Hořčici, protlak a sójovou přidejte dle chuti. Pokud přidáte více protlaku a mleté papriky, tatrák bude nejen chuťově, ale také barevně k nerozeznání od originálního masového.
- Pokud si tataráku uděláte víc, můžete si ho zavařit do skleniček a mít ho po ruce pro případ nouze k chlebu nebo plackám – například na výlety.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Masový tatarák jsem nikdy nebyla schopna jíst, ale tohle je naprosto vynikající. Synek nejdřív prskal, že je to z cukety, nakonec měl boule za ušima i on. Celá rodina jsme si pochutnali a rozhodně to brzy zopakujeme. Děkujeme moc za inspiraci!👌😋
Tatarák jsem nikdy moc nemusela a tohle jsem zkusila jenom proto že mám nadbytek cuket😋, ale tenhle je vynikající. Určitě budu dělat časteji. Jenom otázečka, co s tou vymačkanou vodou z cukety, škoda to vylít, z okurkové dělám limonádu 🤔