Kde se vzala cuketa
Cuketa se u nás pěstuje teprve krátce, ale i přes to si už získala stálé místo v našich zahrádkách i kuchyních. Cuketa nebo-li cukína je na pěstování nenáročná zelenina patřící ke druhu tykev obecná. Původem je ze Střední Ameriky, ale vyšlechtěná byla v Itálii. Tam vznikl i její název – zucca. Plod cukety svým tvarem připomíná okurku
Věděli jste?
Květy cukety jsou výbornou pochoutkou. Můžete je použít jako ozdobu salátů, hlavních jídel, polévek, dezertů nebo je obalit v těstíčku z mouky nebo hrašky a vody a ve větší vrstvě oleje usmažit jako křupavou tempuru nebo je naplnit pikantní nádivkou a dozlatova osmažit na pánvičce.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Cukína je nízkokalorická bomba
Cuketa obsahuje přes 90 % vody, žádný tuk a hodně výživných látek, což z ní dělá nízkokalorickou pochoutku podporující spalování tukových zásob. Z vitamínů obsahuje zejména A, B, C, E, K a širokou škálu minerálů jako je vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek, sodík, selen, mangan, měď.
Zdravotní účinky cukety na organismus
- Detoxikuje
- Podporuje hubnutí
- Odkyseluje
- Zlepšuje kvalitu nehtů i vlasů
- Podporuje trávení a vyprazdňování
- Pročišťuje tlusté střevo od škodlivin
- Bojuje se stresem a podporuje nervovou soustavu
- Pročišťuje ledviny
- Podporuje obranyschopnost
- Posiluje srdce a cévy
- Podporuje dobrý zrak
- Podporuje funkci mozku
- Snižuje vysoký cholesterol
- Pomáhá předcházet otokům v těhotenství
- Pečuje o správný vývoj plodu v těhotenství
Cuketa na sto způsobů
Cuketová pleťová maska
– 2 lžíce najemnou strouhané cukety
– 1 lžíce jemných vloček
– 0,5 lžičky citronové šťávy
– 2 lžíce vroucí vody
Zalijte vločky vodou a přidejte všechny ostatní ingredience. Masku si naneste na obličej a nechejte 20 minut působit.
Cuketa naslano
Díky tomu, že je cuketa chuťově neutrální, se hodí téměř do všech jídel. Dá se připravit na sto různých způsobů. Můžete ji:
- zapékat
- grilovat
- smažit jako řízeček
- přidávat do zeleninových i luštěninových směsí
- přidávat do rizot i špízů
- nahrazovat s ní mouku tím, že ji přidáte do chleba a pečiva, placek nebo knedlíků
- přidávat do pomazánek, dipů, polévek
- připravit z ní výborné cuketové zelí, cuketové bramboráky nebo třeba cuketové chipsy.
Cuketa nasladko
Hodí se ale také do sladkých jídel – bábovek, buchet, koláčů.
Cuketa místo těstovin
Pomocí spiralizéru z cukety snadno vyrobíte výborné cuketové špagety (třeba s boloňskou omáčkou).
Cuketa syrová
Pokud máte rádi džusy, pak doporučujeme cuketu odšťavnit například v kombinaci s hruškou nebo jablkem. Nemusíte se ale upínat pouze na vaření. Cuketa se stejně jako okurka dá jíst i syrová. Můžete ji nakrájet na plátky a potřít oblíbenou pomazánkou, nakrájet na hranolky a podávat s oblíbeným dipem nebo zakomponovat do salátů. V salátech se krásně vyjímá žlutá cuketa. Její chuť je jemná, proto se k ní hodí spíše výraznější ingredience. Dokonce se dá využít i jako pleťová maska!
Ty nejlepší cuketové recepty:
– RAW cuketové pesto
– Cuketové ravioly
– Cuketové čirokoto
– Cuketovo-mrkvové muffiny
– Kotlíková cuketa s uzeným tofu na pivě
– Míchaná cizrnová vajíčka s cuketou
– Kokosová omáčka s cuketou a dýní v kopru
– Krémová cuketová polévka
– Zapečená plněná cuketa
– Salát z cukety a ředkviček
– Cuketové špagety s “majonézou”
– Cuketové placičky
– Bezlepkové cuketové placičky
– Koprová omáčka z cukety a petržele
– Česneková omáčka z cukety
– Nakládaná cuketa
– Cuketový koláč
– Cuketový nákyp s tofu
– Cuketová kari omáčka
– Těstoviny s cuketou
– Čočka na kari s cuketou
– Ranní zeleninová miso polévka s cuketou
A jak zpracováváte nadbytek cuket vy?
Vyzkoušeli jste některý z našich receptů? Pochlubte se fotografii vašeho cuketového jídla na našem facebooku. Podařilo se vám z cuket vykouzlit novou dobrotu? Přidejte váš recept do čtenářských receptů k nám na web a inspirujte ostatní, kteří třeba nemají takovou fantazii.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář