- 1 lžíce šlemu ze lněných semínek
- 1 lžička citronové šťávy
- cca 60-80 g kokosového cukru (pro bílou variantu xylitol)
- perníčky
Jak připravit “bílkovou” polevu
- Dvě lžíce lněných semínek povaříme v 1/4 hrnku vody cca 2 minuty.
- Nalijeme do sítka a přecedíme šlem.
- Rozmixujeme si na prach kokosový cukr nebo xylitol.
- K cukru přidáme lžíci šlemu a citronovou šťávu.
- Utřeme a zpracováváme tak dlouho, dokud není poleva tuhá, případně přidáme ještě trochu kokosového cukru.
- Přemístíme do sáčku na zdobení (stačí obyčejný igelitový a ustřihneme dírku na konci) a zdobíme.
- Ozdobené perníčky polevou můžeme ještě dozdobit semínky, oříšky a sušeným ovocem.
- Necháme ztvrdnout.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Poleva do 15 minut tuhne a schne, je třeba pracovat rychle.
- Tato poleva je sice zdravější než ta z bílého cukru, ale i tak je to pořád cukr, proto doporučujeme konzumovat s mírou a jen příležitostně (Vánoce, Velikonoce).
Obměna
- Místo kokosového cukru (poleva bude karamelová) můžete použít xylitol nebo práškovou stévii a mít bílou polevu.
- Pokud vyrobíte bílou polevu, můžete ji nabarvit různými přírodními barvivy. Poleva z kokosového cukru bude karamelová a lze ji nabarvit pouze na tmavě hnědou (třeba pomocí sušeného prášku z řepy, borůvek, acai nebo fialové kukuřice).
Děti
- Poleva je vhodná pro děti od 2 let, ale pouze v malém množství.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Málem jsem tu xylitolovou polevu udělala, ale pozor, je smrtelně nebezpečná pro psy! …náš Gregorek má perníčky taky rád, tak jsem to pro jistotu zadala do google a je to jasný, bude cukrová klasika…
Nechá se ztvrdnout na vzduchu nebo v lednici?Mně bohužel celá poleva z perníčků “slezla”.Děkuji