Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Dahi Baingan – vrstvený kořeněný lilek

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna léto

Dahi Baingan je indický pokrm s lilkem s jogurtem a kořeněnou masalou. Tento krémový lilkový pokrm doplněný tadkou je explozí pikantních a kořeněných chutí. Také známý jako baingan ka raita nebo dahi wale baingan, je to pochoutka, kterou musíte vyzkoušet. Opravdu vynikající. 

Ingredience
  • lilek
  • extra panenský olivový olej
  • 1 malá lžička kurkumy
  • 1 malá lžička garam masala
  • 1 malá lžička kmínu
  • 1 malá lžička semínek koriandru
  • 1 malá lžička sladké papriky
  • sušené kari listy
  • gochugaru
  • sůl
  • cibule
  • česnek
  • strouhaný zázvor - 2 cm
  • sójový jogurt
Na tadku:
  • sezamový olej
  • černý kmín (černucha/Nigella sativa)
  • černá hořčičná semínka
  • semena fenyklu
  • pažitka (volitelná)

Lukáše jsem potkala na kurzu JJ. Přivedl svoji manželku a byl to právě on, kdo v jejich rodině změnu jídelnič...

Jak připravit indický kořeněný lilek

  1. Nakrájené lilky na plátky opečte na suché pánvi, dejte na talíř, dochuťte solí a extra panenským olivovým olejem.
  2. V misce smíchejte jogurt se solí.
  3. Do mlýnku na koření dejte semínka koriandru, kmín, garam masalu, kurkumu, gochugaru, papriku a vše rozdrťte na prášek.
  4. Do pánve dejte olej, cibuli nakrájenou na kostičky a osmahněte. Jakmile je cibule hotová, přidejte nasekaný česnek, kari listy a nastrouhaný zázvor. Osmahněte.
  5. Nyní přidejte koření a znovu jemně orestujte, aniž byste koření připálili. Zalijte trochou vody a vařte, dokud nevznikne krémová omáčka.
  6. Vezměte nádobu a vytvořte vrstvy. Jogurt, lilek, omáčka, jogurt, lilek, omáčka…
  7. Do kastrůlku dejte sezamový olej a semínka na tadku, osmahněte a nalijte na poslední vrstvu. Posypejte pažitkou – volitelné.

Praktické

  • Pokrm se podává při pokojové teplotě nebo lehce vychlazený.
  • Toto jídlo má několik verzí v různých regionálních indických kuchyních, jak to u indických receptů chodí.
  • Namletého koření bude trochu víc, než je potřeba v receptu, dejte do skleničky a nechte na jiný recept.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Původní recept obsahuje smažené nebo opékané lilky na oleji, já dělala odlehčenou verzi.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Do tadky můžete použít koření podle vaší chuti.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Thayir Sadam – jogurtová studená rýže

Tento recept, pocházející z jižní Indie, má několik jmen. Curd Rice, Dahi Chawal, Thayir Sadam, Bagala Bath, Daddojanam atd. Je to osvěžující pokrm vhodný ...