- lilek
- extra panenský olivový olej
- 1 malá lžička kurkumy
- 1 malá lžička garam masala
- 1 malá lžička kmínu
- 1 malá lžička semínek koriandru
- 1 malá lžička sladké papriky
- sušené kari listy
- gochugaru
- sůl
- cibule
- česnek
- strouhaný zázvor – 2 cm
- sójový jogurt
Na tadku:
- sezamový olej
- černý kmín (černucha/Nigella sativa)
- černá hořčičná semínka
- semena fenyklu
- pažitka (volitelná)
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Jak připravit indický kořeněný lilek
- Nakrájené lilky na plátky opečte na suché pánvi, dejte na talíř, dochuťte solí a extra panenským olivovým olejem.
- V misce smíchejte jogurt se solí.
- Do mlýnku na koření dejte semínka koriandru, kmín, garam masalu, kurkumu, gochugaru, papriku a vše rozdrťte na prášek.
- Do pánve dejte olej, cibuli nakrájenou na kostičky a osmahněte. Jakmile je cibule hotová, přidejte nasekaný česnek, kari listy a nastrouhaný zázvor. Osmahněte.
- Nyní přidejte koření a znovu jemně orestujte, aniž byste koření připálili. Zalijte trochou vody a vařte, dokud nevznikne krémová omáčka.
- Vezměte nádobu a vytvořte vrstvy. Jogurt, lilek, omáčka, jogurt, lilek, omáčka…
- Do kastrůlku dejte sezamový olej a semínka na tadku, osmahněte a nalijte na poslední vrstvu. Posypejte pažitkou – volitelné.
Praktické
- Pokrm se podává při pokojové teplotě nebo lehce vychlazený.
- Toto jídlo má několik verzí v různých regionálních indických kuchyních, jak to u indických receptů chodí.
- Namletého koření bude trochu víc, než je potřeba v receptu, dejte do skleničky a nechte na jiný recept.
- Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
-
Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
-
Původní recept obsahuje smažené nebo opékané lilky na oleji, já dělala odlehčenou verzi.
- Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.
Obměna
- Do tadky můžete použít koření podle vaší chuti.
Děti
- Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář