Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s černými fazolemi, batátem a špenátem.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařených černých fazolí
  • 1 svazek špenátu (4 hrstě listů)
  • 1 cibule
  • 1 batát
  • 3 cm zázvoru (kořen)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička masala koření
  • 1 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • olej
  • sůl

Helena shodila za 2,5 měsíce 10 kg. Snížil se jí vysoký tlak a lépe se jí spí. Nesmírně se zklidnila a nic ji nevyved...

Jak připravit omáčku z černých fazolí, batátu a špenátu

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, zázvor oloupeme a nastrouháme, batát oloupeme a nakrájíme na velké kostky, špenát omyjeme a nakrájíme na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Orestujeme do sklovata a přidáme batát, sójovou omáčku a koření.
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou (raději méně a dolijeme, aby nebylo jídlo příliš řídké) a dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí batátu.
  4. Píchneme do něj vidličkou a když je měkký, přidáme špenát a vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru. Necháme krátce prohřát a změknout špenát. Vypneme.
  5. Přidáme lžíci rostlinné smetany a ponorným mixérem obsah hrnce trochu rozmixujeme, aby obsah hrnce získal podobu omáčky. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme přidáním trošky umeocta, aby měla omáčka říz (je slaný a kyselý, takže opatrně).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Mixujte jen tolik, jak velké kousky chcete získat. Já mixuji jen tolik, aby zůstaly kousky a přitom vznikla omáčka viz foto. Můžete však rozmixovat do hladka a kousky zeleniny a fazolí změnit na krémovou omáčku.
  • Já dělám jemnou verzi, ale pokud máte rádi ostřejší, dejte pálivou papriku a přidejte klidně chilli nebo ostré kari.
  • V originálu se používají černé mungo fazolky, ale ty mám málokdy k dispozici, takže dávám fazole černá ledvina, případně černé adzuki nebo adzuki hokkaido.
  • Fazole vařím s řasou hijiky a do omáčky dám fazole i s řasou. Na podlití používám vodu z fazolí, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
  • Omáčku můžete udělat vyloženě smetanovou, aby více připomínala indickou verzi, kde je hodně másla. Použít můžete kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu, které dáte víc než jen tu jednu lžíci. Dejte podle chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Rostlinnou smetanu můžete vynechat nebo místo ní dát kokosové mléko.
  • Místo batátu můžete dát dýni a místo špenátu mangold, případně zeleninu obměnit podle aktuálních zásob.
  • Fazole můžete nahradit jinou luštěninou – jakékoli fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
  • Místo zázvorové šťávy můžete dát sušená zázvor nebo česnek.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré…dala jsem mandlovou smetanu, trochu víc špenátu a podávala jsem s celozrnnými těstovinami. Nakonec mě napadlo jídlo posypat plátky mandlí.😋 Děkuji za recept!

Dneska bylo hezky, tak rychlý obídek 😁 Nic jsem nemixovala. K tomu napařené zbytky obilí ( rýže, oves, kroupy a slzovka 😀 ) Nechtělo se mi dělat knedlíky, nebo noky 😀 a šup s pejskama ven 😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...