Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Dezert s mandlovým krémem a agarem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Velmi osvěžující lahodný zdravý dezert, který chutná dětem i dospělým.

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.
  • 100g loupaných mandlí
  • 200g kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
  • 2  polévkové lžíce sladu, nebo sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup na ozdobení
  • 1 sáček agar-agar
  • 2 jablka
  • 100g hrozinek
  • lžička skořice
Postup
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Namočíme agar do deci vlažné vody. Rýži propláchneme a vaříme asi 40minut do rozvaření. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na jemno, ale nevadí, když zůstanou kousky.

Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad, nebo sladěnku  a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, aby dezert byl jemně sladký, pokud není, přidáme více sladěnky. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo sójové smetany na zjemnění. Mističky naplníme do půlky, pokapeme datlovým sirupem a necháme vychladnout.

Opláchneme na sítku hrozinky a dáme je spolu se skořicí a oloupanými jablíčky vařit asi do 2deci vody. Oloupeme jablka a vykrájíme ohryzky, nakrájíme je na menší kousky a přidáme k hrozinkám. Dusíme pomalu asi půl hodiny. Pokud je vody málo, přidáme horkou z konvice.

Rozmixujeme jablíčka s hrozinkami dohladka, měla by vzniknout tekutá hmota a odměříme si, kolik jí je. Potřebujeme se vejít do max. litru, ale stačí když jí bude kolem půl litru. Sáček vystačí až na litr, to pak želatina krásně ztuhne.

Hmotu přendáme do hrnce, přidáme namočený agar i s namáčecí vodou a zahřejeme do bodu varu. Necháme pár sekund pobublat a stáhneme z plotny a nalijeme do mističek jako druhou vrstvu. Dáme vychladit do ledničky.

Praktické

Když mandle rozmixujeme hodně dohladka, získáme opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.

Ušetříme si čas, když si rýži uvaříme den dopředu.

Datlový sirup je hodně sladký, takže pokud sladíme málo, dáme ho jako mezivrstvu jen malinko, nebo vůbec. Když máme naopak sladké rádi, můžeme ho přidat víc.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky nebo i čerstvým ovocem, které do agaru zalijeme.

Obměna

Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, kolik dát toho agaru, prosím? Mám několik balení a v každém je jiné množství 🤔

Kakamilula
12. 10. 2020

Dobrý večer, právě jsem dokouzlila tento dezert… Přestože jsem neměla datový sirup… Byl báječný…. Byl… i moje 4,5 letá dcera chtěla, přitom vše je ble😔😊…. Tak za mě obrovská pochvala 👏👏👏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...