- 100g loupaných mandlí
- 200g kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhý včetně rýže natural)
- 2 polévkové lžíce sladu, nebo sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
- datlový nebo javorový sirup na ozdobení
- 1 sáček agar-agar
- 2 jablka
- 100g hrozinek
- lžička skořice
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Namočíme agar do deci vlažné vody. Rýži propláchneme a vaříme asi 40minut do rozvaření. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na jemno, ale nevadí, když zůstanou kousky.
Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad, nebo sladěnku a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, aby dezert byl jemně sladký, pokud není, přidáme více sladěnky. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo sójové smetany na zjemnění. Mističky naplníme do půlky, pokapeme datlovým sirupem a necháme vychladnout.
Opláchneme na sítku hrozinky a dáme je spolu se skořicí a oloupanými jablíčky vařit asi do 2deci vody. Oloupeme jablka a vykrájíme ohryzky, nakrájíme je na menší kousky a přidáme k hrozinkám. Dusíme pomalu asi půl hodiny. Pokud je vody málo, přidáme horkou z konvice.
Rozmixujeme jablíčka s hrozinkami dohladka, měla by vzniknout tekutá hmota a odměříme si, kolik jí je. Potřebujeme se vejít do max. litru, ale stačí když jí bude kolem půl litru. Sáček vystačí až na litr, to pak želatina krásně ztuhne.
Hmotu přendáme do hrnce, přidáme namočený agar i s namáčecí vodou a zahřejeme do bodu varu. Necháme pár sekund pobublat a stáhneme z plotny a nalijeme do mističek jako druhou vrstvu. Dáme vychladit do ledničky.
PraktickéKdyž mandle rozmixujeme hodně dohladka, získáme opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.
Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.
Ušetříme si čas, když si rýži uvaříme den dopředu.
Datlový sirup je hodně sladký, takže pokud sladíme málo, dáme ho jako mezivrstvu jen malinko, nebo vůbec. Když máme naopak sladké rádi, můžeme ho přidat víc.
KombinujemeČást krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky nebo i čerstvým ovocem, které do agaru zalijeme.
ObměnaMandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, kolik dát toho agaru, prosím? Mám několik balení a v každém je jiné množství 🤔
Dobrý večer, právě jsem dokouzlila tento dezert… Přestože jsem neměla datový sirup… Byl báječný…. Byl… i moje 4,5 letá dcera chtěla, přitom vše je ble😔😊…. Tak za mě obrovská pochvala 👏👏👏