- 1 litr zeleninového vývaru
- kousek mrkve
- kousek brokolice
- kousek pórku
- 1 lžíce řas wakame
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- hrstička čerstvých kopřiv
- hrstička čerstvé bršlice
- hrstička žabince ptačince
- hrstička medvědího česneku
- na posypání: květy fialky
- sůl
- 1-2 lžíce miso pasty
Jak připravit miso polévku s divokou zeleninou
- Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky zeleninu.
- Do vroucího vývaru přidáme špetku soli, lžíci řas nalámaných na menší kousky a propláchnutá slunečnicová semínka.
- Přidáme zeleninu (mrkev, brokolici, pórek), snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
- Bršlici, žabince, kopřivu a medvědí česnek opláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
- Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné dlouho vařit.
- Vypneme a po chvíli vmícháme miso pastu.
- Ozdobíme čerstvými kvítky fialky (v našem případě bílá verze).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Klasické zeleniny dejte víc než té divoké, jinak bude polévka mít chuť příliš “plevelnou”.
- Jemné byliny jako kopřivu, popenec nebo bršlici nemusíme vařit dlouho, stačí je v horké polévce spařit. Pevnější bylinky jako řebříček, lístky fialky, jitrocel apod. je potřeba pokrájet a krátce povařit, aby nebyly příliš tuhé.
- Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
- Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou miso pastu (jáhlová, rýžová apod.).
- Pro nesójovou verzi použijte miso pastu bez sóji (hrachová, čočková, cizrnová apod.).
Obměna
- Zeleninu volte podle aktuálních zásob, řasy měňte podle nálady nebo vynechejte, stejně jako semínka.
- Z divokých bylin můžete dát jenpřidat česnáček, popenec, cokoli jedlého, co zrovna roste. Jen vám asi nebude chutnat polévka s převahou plané zeleniny, proto ji dejte menší množství než zeleniny pěstované.
Děti
- Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnáááááááááááám ❤️