Recepty s použitím divokých bylin
Letní osvěžující salát
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Nastrouháme mrkev a jablko, přidáme najemno posekané listy mladé pampelišky. Přidáme několik kapek umeocta, promícháme a podáváme. Saláty mohou být různé – zeleninové (okurkový salát s popencem) nebo třeba jako hlavní jídlo (s kuskusem).
Velikonoční nádivka s kopřivou
Jáhly vařené cca 30 min. v poměru 1:3 se špetkou soli smícháme s uzeným tempehem/tofu, nakrájeným na drobné kousky, cibulkou osmahnutou na oleji a spařenými a nadrobno nakrájenými listy kopřivy. Nádivku můžeme buď pouze napěchovat do formy vylité studenou vodou, nechat vychladnout a vyklopit, nebo nechat krátce zapéct ve formě vymazané olejem a vysypané kukuřičnou strouhankou. Vyzkoušet můžete také tento recept s “uzeným” (velikonoční nádivka).
Velikonoční nádivka II.
V hrnci uvaříme hustší kukuřičnou polentu. Na pánvi osmahneme cibulku a pórek, pak přidáme spařenou nasekanou kopřivu. Na posledních pár minut ještě pokrájený tofu salám. Smícháme polentu se směsí z pánve a dáme zapéct v kameninové formě nebo na plechu.
Velikonoční nádivka III.
Postup je obdobný jako v předchozích variantách, ale vařené obilí zčásti nahradíme pokrájeným celozrnným pečivem (může být i starší, protože se v obilí rozmočí), promícháme a dáme opět zapéct. Na zelených přísadách rozhodně nešetřete, zvláště u této pečivové verze! Vyzkoušejte také různé bylinkové a zeleninové koření (majoránku, česnek, bazalku, tymián atp.).
Kondiment z divokých zelenin
Do 1 balení rostlinné smetany vmícháme šťávu z 1 citrónu, našleháme dřevěnou vidličkou a nakonec opatrně zamícháme spoustu pokrájených listů divokých zelenin.
Tempura
Mnohé z divokých zelenin jsou v této úpravě výborné, vyzkoušejte např. listy či květy pampelišky nebo květy černého bezu. Skvělá je i tempura z kopřivy.
Těstíčko na tempuru připravíte z jemné celozrnné nebo z bílé mouky (bílá je tu vhodná proto, že méně saje tuk, jinak ji nepoužíváme), špetky soli a vody. Zeleninu ponořte do těstíčka a vložte do silné vrstvy rozpáleného oleje. Pokud budete dělat tempuru z černého bezu, nesmí být těsto moc husté, květy by se pak slepily dohromady.
Polévky z divokých zelenin
Jako základ polévek je vhodné použít jarní cibulky, pórek, ale i jakoukoli jinou zeleninu. Na jejich ochucení je lepší použít miso pastu než sůl, některé z nich po ochucení solí zhořknou. Vyzkoušejte polévku ozdobit květy sedmikrásky, jíme přece i očima! Můžete dělat polévky lehké jarní (jarní polévka s kopřivou), i krémové .
Detailně popsané a nafocené hotové recepty na sladké a slané pokrmy, typy na práci s bylinkami a divokou zeleninou najdete na Jíme Jinak pod heslem Divoká zelenina.
Když nějaké vyzkoušíte, určitě se podělte o svoje zkušenosti v komentáři.
Napsala Klára Jíchová, redakčně upraveno
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář