- hrnec s tlustším dnem
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- 2 kg broskví
- 1/3 lžičky soli
Jak na broskvovou marmeládu bez cukru
- Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
- Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
- Broskve dáme do hrnce a přidáme sůl.
- Vaříme odklopené, bez přidání vody dokud ovoce nepustí vodu.
- Rozmixujeme a vaříme dál na mírném plameni několik hodin, dokud marmeláda nemá požadovanou hustotu a sladkost.
- Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
- V průběhu vaření můžeme ochutnat a podle potřeby přidat sůl nebo sladidlo viz níže.
- Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat.
- Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
- Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
- Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Praktické rady ohledně zavařování ovoce
- Pokud máte varný mixér (vaří, míchá a mixuje), použijte ho místo hrnce a mixéru. Ušetříte si míchání a hlídání marmelády před spálením.
- Pokud vám při ochutnání přijde marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte dál cca půl hodiny. Toto můžete několikrát zopakovat, ale sůl přidávejte po troškách.
- Pokud ani po dalším vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby ovocný koncentrát.
- Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 1-2 lžičky agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne. Hustotu můžete prověřit kápnutím marmelády na talířek, který dáte do lednice a po vyndání uvidíte, zda je hustota odpovídající.
- Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
- Pozor na opaření – rozmixovaná vroucí hmota ráda stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se pak takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
Sterilizovaní marmelády
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měly být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Obměna
- Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
- Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody nebo jakékoli jiné kombinace.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dostala jsem jako dárek s výstrahou, žádný cukr. Úžasné.
Dobrý den, zkoušela jsem marmeládu uvařit z meruněk, do půl hodiny z ních byla 1/4 , kyselé jak šťovík.
Kde se stala chyba ?