Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku

Uvařeno

Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Mám moc ráda podzim. Sama se nacházím v podzimním věku svého života. Užívám si toho, co mi dává zahrada, o kter...

A nejen to. Kromě jídla se hodí i jako ekologický kondicionér nebo pro zchlazení podrážděné pokožky od komárů nebo sluníčka. Můžete použít jablečný ocet na hubnutí, ale na Jíme Jinak pro vás máme lepší tip :-D

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Rady pro jablečný ocet

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte “odpad”, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a “odpad” nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna jablečného octa

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

Recepty s jablečným octem

Jablečný ocet je skvělé a téměř nepostradatelné dochucovadlo.

Další recepty s jablečným octem.

Jablečný ocet na hubnutí

Pomáhá jablečný ocet při hubnutí? Tato otázka je velmi častá. Existuje několik způsobů, jak jablečný ocet může přispět k hubnutí. Jedním z nich je jeho schopnost vyvolat pocit sytosti, což následně vede ke sníženému příjmu kalorií. Dále jablečný ocet podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž podporuje trávení a zrychluje metabolismus.

Na Jíme Jinak s hubnutím na jablečný ocet nespoléháme. Může pomoct při detoxikaci, jak to děláme například v našem jarním detox programu. Není ale dobré se jablečným octem dlouhodobě prolévat.

Pro hubnutí je mnohem lepší soustředit se na zdravé recepty, vyvážený redukční jídelníček o zdravit tělo. Podívejte se, jakých hubnoucích úspěchů dosáhli čtenáři Jíme Jinak.

Jak užívat jablečný ocet

Udělejte si z jablečného octa nápoj, který vás nastartuje.

  1. nejlépe ráno na lačno
  2. připravte si skleničku vlažné vody (cca 2dcl)
  3. přidejte do ni 2 čajové lžičky kvalitního jablečného octa
  4. zamíchejte a vypijte, nemusíte najednou, stačí po doušcích

Nepřehánějte to s octem, stačí jedna sklenička ráno. Větší množství octa může narušit zubní sklovinu a nebo podráždit váš žaludek.

Jak ještě použít jablečný ocet

Kromě receptů využijeme jablečný ocet i prakticky. Dají se jim potírat a zklidnit štípance od komárů nebo ho použít na vlasy.

Nejen jablečný ocet

Podívejte se, jaké další druhy octů používáme v nápadité kuchyni Jíme Jinak.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

229 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

velká spokojenost opakovaně opakovaně moc díky

Dobrý den, prosím, co udělat s matkou? Je další využití nebo vyhodit? Děkuji a přeji krásnou 3. adventní neděli 🎄

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Apple chutney – jablečné čatní

Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.

Pikantní cuketéza

Cuketézu používám místo majonézy, dresingu do salátu, pomazánky na pečivo, omáčky na těstoviny nebo místo hořčice. Je to skvělý způsob, jak uchovat přebytk...

Arašídové donuty

Zdravější alternativa klasických kynutých smažených donutů, kterou připravíte během chvilky. Jsou krásně nadýchané a poleva jim dodá ten správný šmrnc.

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...

Jablkový chlebíček

Vláčný a voňavý jablečný dezert zcela bez cukru a mléka, který si podle vaší chuti můžete ještě vyladit oblíbenou polevou.

Vrstvený koláč bez lepku

Máte rádi rychlé a jednoduché dezerty z pár surovin? Pak zkuste tento vrstvený koláč. Věřím, že budete příjemně překvapeni.