- 1 hrnek aktivního kvásku
- 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
- 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
- 3 hrnky ovesných vloček
- 0,5 hrnku dýňových semínek
- 0,5 hrnku slunečnicových semínek
- 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
- 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
- 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
- 0,5-1 lžička soli
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)
- Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
- Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
- Vše pořádně promíchejte.
- Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
- Zapněte troubu na 160 °C.
- Plech si vyložte pečícím papírem.
- Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
- Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, sladidlem a vločkami.
- Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
- Dobře vše promíchejte.
- Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
- Každých 10 minut granolu promíchejte.
- Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
- Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
- Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměňte si recept na zdravou granolu
- Nám se nejvíce na zdravou granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
- Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
- Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
- Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
- S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.
Rady pro zdravou granolu
- Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
- Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
- Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. “aktivovala”. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
- Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Velká pochvala a poděkování ♥️ takova dobrota , dělala jsem z kukuricneho kvasku , brusinky a třešně sušené a mandlicky a vlasaky a pernikove kořeni mnaaaaaaaam ♥️♥️♥️
Zrovna ji peču. V troubě je již 1,5 hodiny a je stále mokrá. Proč to? Děkuji za odpověď.