Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí pikantní sýr z tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Pokud vám ke štěstí chybí chuť sýra nebo se ho chcete v rámci masopustu poprvé vzdát, ale bojíte se absťáku, vyzkoušejte domácí sýr vyrobený z tofu. Příprava je skutečně jednoduchá a chuť vás mile překvapí. Někdo nadšené hlásá, že je to něco jako parmazán, jiný tvrdí, že spíš blaťácké zlato, jiný že nejlepší hermenlín. Vyzkoušejte ho a napište nám, co vám jeho chuť připomíná.

Ingredience
  • kostka bílého tofu
  • cca 2 lžíce miso pasty (použít můžete jakoukoli)

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak připravit tofu sýr

  1. Tofu potřete ze všech stran tenkou vrstvou miso pasty (jako jste kdysi mazali máslo na chleba).
  2. Nechejte na talířku 3 dny v pokojové teplotě.
  3. Pak už stačí krájet na plátky a přidávat jako pikantní kondiment k jídlům, kterým chybí slaná složka.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Sýr uchováváme v lednici.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv miso, které máte po ruce. Nejintenzivnější chuť sýru dodá miso sójové.

Kombinujeme

  • Hodí se jako slaná složka ke kompletnímu talíři, na kostičky jako jednohubky například s olivami nebo okurkem, jako sýr na kváskové pečivo atp.

Děti

  • Pro malé děti je tento sýr nevhodný, protože je příliš slaný. Dala bych ho dětem až od 3 let a výše a jen kousíček v rámci jídla, nikoli samotný. Samozřejmě pokud vaše dítě běžně konzumuje sýry, které jsou velmi slané, je už jedno, zda dostane slané tofu. Alespoň víte, že v tom nejsou éčka, zbytečná chemie a laciná sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
21. 2. 2021

Mnaaaaam ♥️ Děkujeme ♥️

Mila Beata
12. 2. 2021

Dobry den , jen technicka otazka na tom talirku to má byt jen Tak anebo priklopene treba nejakou sklenenou misou ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganský sýr caciotta

Caciotta je tradiční sýr italských pastýřů. Vyzkoušejte jeho rostlinnou alternativu, která je velice jednoduchá na přípravu a na výsledku si určitě pochutn...