Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Domácí rýžovo – mandlové mléko

Uvařeno
bez mléka

Obilné mléka která se prodávají v krabicích nejsou pro naše zdraví úplně vhodná. Mnohem lepší je si mléko připravit doma v hrnci. Nic na tom není a celé vyjde na pár korun. Mléko vařené doma má trochu jinou chuť, než to z krabice, je hutnější, hustší, není  tak sladké, jen lehce nasládlé. A plné čerstvé energie.

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Pokud ho tedy máte rádi sladké, je potřeba přidat těsně před konzumací trochu sladěnky a dobře rozmíchat. Majitelé Soyabelly to mají jednodušší, jen dají do konvice ingredience a mléko je včetně cezení za půl hodiny hotové.

Ingredience

  • 1 litr studené vody
  • 80g bílé rýže (dlouhozrnná nebo Basmati)
  • 80g mandlí
  • špetička soli
  • (sladěnka dle chuti)

Postup

Rýži i mandle důkladně propláchneme, když si vzpomeneme, můžeme namočit přes noc, ale nemusí to být. Dáme je do hrnce a dolijeme litrem vody. Když se začnou ingredience vařit, sebereme pěnu (pokud se utvoří), dáme špetičku soli a vaříme 35-60 minut. Pak rozmixujeme dohladka. Pokud máte dobrý mixér, budete mít jemné husté mléko, ale je lepší ho ještě přecedit přes jemnější cedník. Pokud máte raději řidší konzistenci, dejte trochu víc vody nebo ho nařeďte nakonec.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Zbylou drť použijte klidně do polévek, omáček nebo se sirupem je to skvělá dezert. Mléko má neutrální chuť, chcete-li ho mít nasládlé, dejte si do něj sladěnku dle chuti. Asi lžičku na hrnek. Nedávejte sladěnku do celého obsahu, jinak vám to zkvasí.

Kombinujeme

Mléko se hodí jak na pití, tak do dezertů, omáček, polévek, kaší…

Obměna

Obilné mléko se dá udělat ze všech obilovin jako jsou jáhly, celozrnná rýže, oves, kroupy… či semínek – slunečnicová, dýňová semínka… moc nám chutná kombinace jáhly-rýže-mandle. U tvrdších obilovin máčejte přes noc a vařte v tlakovém hrnci asi hodinu.

Skladujeme

V lednici nám toto mléko vydrží asi 2 dny. Pokud ho ještě horké nalijete do vyvařených skleniček a obrátíte dnem vzhůru, vydrží v ledničce déle.

Děti

Toto mléko mohou děti od 6 měsíců.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobry den, mandle, ktere pouzivate, jsou prosim loupane nebo neloupane? Dekuji. Milena

Dobry den, mandle jsou prosim loupane nebo neloupane? Dekuji. Milena

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!
19
5

Masala Chai jinak – bez kofeinu, bez cukru a bez mléka

Čaj masala příjemně zahřívá díky koření a perfektně uspokojí chuť na sladké. My ho milujeme v naší vlastní verzi, která chutná stejně jako čaj v indické re...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...