- 300 g loupaných nebo neloupaných sezamových semínek
- skořice dle chuti
Jak připravit tahini pastu se skořicí
- Suchá sezam nasypeme na pánev a pomalu restujeme za stálého míchání, až je mírně zlatavý.
- Přesypeme na plech nebo talíř a necháme mírně vychladnout.
- Sezam nasypeme do blenderu, přidáme skořici a začneme mixovat.
- Pomáháme si šťouchadlem a jakmile máme pocit, že se mixér zahřívá a nádoba se zapařuje, na chvíli vypneme, sundáme víčko a necháme vychladnout.
- Poté zase pokračujeme v mixování a šťouchání, až nám vznikne hladké máslo.
- Ochutnáme, případně ještě přidáme skořici (nebo špetku soli, dle našich preferencí).
- Přelijeme do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Máslo je hotové se vším všudy cca do 5 minut i s opražením semínek (samotné mixování trvá zhruba minutu).
- Uchováváme v pokojové teplotě nebo v lednici.
- Sezam má dost tuku a takto zpracovaný rychle žlukne, proto je nejlepší máslo do měsíce zpracovat.
- Máslo lze vyrobit v blenderech značek Omniblend, Vitamix a G21. Jiné jsem zatím nezkoušela.
- Máslo se hodí do kaší, ovocných salátů, dezertů, sladkých těst, na pomazání vánočky, sladkého chleba, palačinek, lívanců a placek aj.
- Pokud chcete máslo v RAW verzi, semínka použijte v RAW kvalitě a nepražte je. Pokud nemáte výkonný mixér, bude v tomto případě asi třeba přidat při mixování i trochu sezamového oleje, aby se semínka rozmixovala.
Obměna
- Skořici můžete vynechat nebo ji nahradit jiným oblíbeným kořením (kardamon, sušený zázvor, perníkové koření) či dochucovadlem (výborný je i karob!).
- Pokud chcete dělat slanou verzi, můžete přidat špetku soli, chilli nebo jiné koření dle chuti.
Děti
- Sezamové máslo je vhodné pro děti od 1,5 roku v menším množství například do kaše nebo jídel a zcela bez soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář