Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Dozlatova opečené plátky kedlubny

Uvařeno

Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě vyzkoušejte pro děti a chlapy, kteří jinak zeleninu nemusí, v této formě jim bude chutnat :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • kedluben
  • špetka soli
  • sojové nebo tamari omáčky
  • tymián

Lucce nebylo dobře. Zvracení, únava, bolesti hlavy, zad a šílená únava ji trápily po těžké životní etapě. Pak ji našl...

Jak na opečené plátky kedlubny

  1. Kedlubnu si nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci s tlustším dnem si rozehřejte olej.
  3. Vložte plátky kedlubny, posolte, pokapejte shoyu a posypejte tymiánem.
  4. Snižte plamen na nejnižší a zaklopte pokličkou.
  5. Nechejte opéct cca 3 minuty a kedlubnu otočte a nechejte opéct další cca 3 minuty.
  6. Jakmile je kedlubna z obou stran zlatavá, je hotová.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Podávejte jako chuťově výraznější zeleninovou přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu nebo i třeba ke snídaňové kaši.
  • Můžete podávat i samostatně jako chuťovku, párty občerstvení nebo svačinku s dipem.
  • Plátky kedlubny můžete obalit v zálivce z oleje, soli, shoyu a tymiánu a péct v troubě na 180 – 200°C (dle toho, jak peče vaše trouba) cca 15-20 minut nebo klidně i do křupavosti chipsů.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Koření na kedlubnu můžete měnit dle vašich chutí a preferencí. Zkuste kurkumu, kari, italské bylinky nebo i třeba bylinky čerstvé.
  • Místo kedlubny můžete takovou formou zpracovat i jiné druhy zeleniny – výborná je i daikon ředkev, obecně všechny ředkve a ředkvičky, celer, mrkev, dýně a batát.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nadezda
9. 9. 2024

Dobrý den, čím můžu nahradit sojové nebo tamari omáčky? Bez nich je chuť tohoto a jiných jidel jiná, ale ze zdravotních důvodu musím je vynechat…

Mila Beata
8. 8. 2023

Mnam ♥️ rychle a velmi chutné

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Klíčíme mungo

Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...