Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky -
Pojď do toho!
- Dřínky omyjeme a dáme do hrnce.
- Zalijeme vodou a dáme vařit se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
- Povaříme cca 10 minut do změknutí dřínků.
- Ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
- V trošce studené vody rozmícháme agar a nalijeme do hrnce k dřínkům. Necháme krátce projít varem.
- Nalijeme do pohárků či skleniček a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
- Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
- Slaďte podle své potřeby. Velmi záleží, jak zralé dřínky sklízíte a jak moc sladký chcete výsledek. Nám se nejvíce osvědčilo sladit ovocným koncentrátem (odpařená ovocná šťáva z jablek, hrušek apod.), velmi dobrý je višňový, to pak výsledek chutná jako třešně/višně.
- Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty. Vydrží takto v chladu bez problémů týden.
- Dřínky mají pecky, já nevypeckovávám, ale můžete to udělat.
- Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb – čím více vody, tím řidší dezert a bude to víc jako kompot, kdy se ovoce koupe v trochu zahuštěné šťávě, je to pak spíš takový kompot.
- Otestujte svůj agar. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
- Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
- Pokud nemáte svůj agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkoušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou, v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
- Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
- Místo ovocného koncentrátu můžete vodu dosladit obilným sladem či sirupem.
- Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom, hřebíček či skořice nebo bylinky jako máta nebo meduňka.
Děti
- Pohárek můžeme dávat dětem v momentě, kdy už zvládnou pecky. Vypeckované můžeme dávat dětem už od 1 roku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář