Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Dršťková polévka z běločechravky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti bakteriím jako Bacillus cereus a Salmonella typhi.Tato houba obsahuje vzácný nukleosid a flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, díky kterým je polévka nejen chutná, ale i zdraví prospěšná.

Ingredience
pro 4 porce
  • miska běločechratky obrovské
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar
  • 1 lžíce pohankové mouky/ovesné vločky (nemusí být)
  • sójová omáčka/miso pasta(umeocet (nemusí být)

Jak připravit polévku z běločechravky obrovské

  1. Houbu očistíme a nakrájíme na proužky. Při vaření zachovává obsah, příliš se nezmenší. Dejte tedy tolik houby, kolik chcete mít polévky.
  2. Na oleji zpěníme na kostičky pokrájenou cibulku se soli do sklovata.
  3. Poté přidáme na proužky nakrájenou houbu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a chvíli restujeme. Ne dlouho, aby paprika nezhořkla.
  4. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
  5. Nakonec dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem a umeoctem.
  6. Pokud chceme polévku zahustit, zavaříme do ní pohankovou mouku rozmíchanou ve studené vodě nebo ovesné vločky.
  7. Podle chuti můžeme přidat sójovou omáčku (cca lžíce) nebo miso pastu (také cca lžíce) na dochucení a dodání masové chuti. Pokud chcete polévce přidat říz a kyselost, můžete přidat trošičku umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Já do polévky ráda dávám buď trošku sójové omáčky nebo světlou miso pastu a trošičku umeocta, ale dochuťte si ji podle svých preferencí. Dobrá je i bez těchto ingrediencí.
  • Pro striktně bezlepkovou variantu použijte v případě sójové omáčky omáčku tamari nebo miso pastu bez lepku (cizrnová, rýžová, jáhlová apod.) nebo na začátku vaření více osolte. V případě použití vloček volte bezlepkové (certifikované ovesné bezlepkové, rýžové, jáhlové apod.)
  • Pro verzi bez sóji více osolte nebo na dochucení použijte nesójové verze omáčky a misa jako jsou pohanková tamari, cizrnové miso apod.

Obměna

  • Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte houbu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
  • Do polévky můžete zavařit kvásek.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít jinou, např. špaldovou (ne při bezlepkové dietě).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
Včera v 14:32

Mnaaaaaaam ♥️ výborná vynikající

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...