Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Dršťková polévka z běločechravky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti bakteriím jako Bacillus cereus a Salmonella typhi.Tato houba obsahuje vzácný nukleosid a flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, díky kterým je polévka nejen chutná, ale i zdraví prospěšná.

Ingredience
pro 4 porce
  • miska běločechratky obrovské
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar
  • 1 lžíce pohankové mouky/ovesné vločky (nemusí být)
  • sójová omáčka/miso pasta(umeocet (nemusí být)

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak připravit polévku z běločechravky obrovské

  1. Houbu očistíme a nakrájíme na proužky. Při vaření zachovává obsah, příliš se nezmenší. Dejte tedy tolik houby, kolik chcete mít polévky.
  2. Na oleji zpěníme na kostičky pokrájenou cibulku se soli do sklovata.
  3. Poté přidáme na proužky nakrájenou houbu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a chvíli restujeme. Ne dlouho, aby paprika nezhořkla.
  4. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
  5. Nakonec dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem a umeoctem.
  6. Pokud chceme polévku zahustit, zavaříme do ní pohankovou mouku rozmíchanou ve studené vodě nebo ovesné vločky.
  7. Podle chuti můžeme přidat sójovou omáčku (cca lžíce) nebo miso pastu (také cca lžíce) na dochucení a dodání masové chuti. Pokud chcete polévce přidat říz a kyselost, můžete přidat trošičku umeocta.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Já do polévky ráda dávám buď trošku sójové omáčky nebo světlou miso pastu a trošičku umeocta, ale dochuťte si ji podle svých preferencí. Dobrá je i bez těchto ingrediencí.
  • Pro striktně bezlepkovou variantu použijte v případě sójové omáčky omáčku tamari nebo miso pastu bez lepku (cizrnová, rýžová, jáhlová apod.) nebo na začátku vaření více osolte. V případě použití vloček volte bezlepkové (certifikované ovesné bezlepkové, rýžové, jáhlové apod.)
  • Pro verzi bez sóji více osolte nebo na dochucení použijte nesójové verze omáčky a misa jako jsou pohanková tamari, cizrnové miso apod.

Obměna

  • Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte houbu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
  • Do polévky můžete zavařit kvásek.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít jinou, např. špaldovou (ne při bezlepkové dietě).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

32 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...